Pénz- és tőkepiac

Mi köze a bankárok bónuszának az egyoldalú banki szerződésmódosításokhoz?

A gazdasági válság kirobbanása óta a bankvezetőknek kifizetett jutalmakról, prémiumról kérdezi ismét a Magyar Bankszövetséget Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő.

A kormánypárti politikus szerdai, a Bankszövetség budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, sajtóhírekben  felmerült, hogy az egyoldalú banki szerződésmódosítások indokaként a  bankok megjelölték a pénzintézet vezetőjének bónuszát is. Mint  mondta, reméli, hogy téves információról van szó, ezért most azt  kérdezi, igaz-e, hogy szerepel-e az egyoldalú banki  szerződésmódosítások között ez az indok - írja a baon.hu az MTI alapján.

Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten csütörtökön levélben  kérdezte Felcsuti Pétertől, a Magyar Bankszövetség elnökétől, a  gazdasági válság kirobbanása óta a bankvezetők milyen prémiumokat,  jutalmakat és bónuszokat vettek fel.

Hozzátette: kérdéseire azóta sem érkezett válasz, közben pedig  olyan hírek kerültek nyilvánosságra, hogy egyes bankok jelentős,  10-15 százalékos létszámleépítést terveznek.



Szavai szerint úgy tűnik, a bankvezetők prémiuma, jutalma és a  banki profit mintha szent lenne, és mindenki más, az adófizetők, a  banki ügyfelek, a banki dolgozók viseljék a válság okozta terheket.

Török Zsolt kérdésre válaszolva kitért arra, hogy ha augusztus  elsejétől valóban egyszerre több bank is megemeli a számlavezetés  díját, akkor a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) kell vizsgálatot  folytatnia kartellgyanú és erőfölénnyel visszaélés miatt. 

A szerdai Világgazdaság azt írta, a jövő hónaptól több  hitelintézetnél is növekednek a lakossági folyószámla-vezetés  költségei. Néhányan csak egy-egy tétel tarifáját módosítják, de  vannak olyan bankok, amelyek alaposan átdolgozták a korábbi  hirdetményüket.

Galba-Deák Ádám, a baloldali fiatalokat tömörítő Demokratikus  Hálózat elnöke azt mondta, hogy az Európai Bizottság múlt heti  állásfoglalása szerint a támogatásban részesülő bankoknak  felelősséget kell vállalniuk múltbeli tevékenységükért.

Hozzáfűzte: a Demokratikus Hálózat javasolja, az állam csak  azokkal a bankokkal kössön szerződést, amelyeknél nem volt  prémiumkifizetés. Ha történt ilyen a világgazdasági válság  kirobbanása óta, akkor az állam ezekkel a bankokkal, kártalanítási  kötelezettség nélkül, egyoldalúan módosítsa a szerződést, vagy  bontsa fel - hangsúlyozta.

Galba-Deák Ádám szerint ha a bankok megtehetik, hogy az egyszerű  hitelfizetőkkel szerződést módosítanak, akkor az államnak is  kötelessége ugyanígy eljárnia.

bankvezető bankszövetség bankok prémium
Kapcsolódó cikkek