Pénz- és tőkepiac

Nemzetközi bank ügyleteket kémlelnének- Máris tiltakozik az EU biztosa

Az Európai Unió a terrortámadások elhárítása érdekében a jövőben gyorsan hozzá akar férni a SWIFT nemzetközi pénzügyi szolgáltató érzékeny bankösszeköttetési adataihoz - írja a Handelsblatt hétfői száma.

A lap szerint Brüsszel e célra egy új elszámolási központot vesz majd igénybe, amelyet szeptemberben helyeznek üzembe Svájcban. Itt dolgozzák fel az Európán belüli fizetési forgalom adatait.

Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos azonban az ügy kapcsán az európaiak magánszférájába való tömeges beavatkozásra figyelmeztet. A tervezett intézkedések véleménye szerint nincsenek összhangban az európai adatvédelem elveivel – írja az Európai Bizottság elnökéhez intézett levelében.

A Handelsblatt értesülései szerint az EU illetékesei még ezen a héten jóvá szeretnék hagyni a terveket. Ezt követően új megállapodást szeretnének kötni az amerikai partnerekkel az érzékeny adatok kiszolgálatásáról. A SWIFT rendszeren keresztül naponta több mint 11 millió pénzátutalás történik 8 600 bank és pénzintézet között, több mint 200 országban.

Hustinx Bank adatvédelmi pénzügy EU Swift
Kapcsolódó cikkek