Pénz- és tőkepiac

Tarolt a vihar: kétmilliárd forintnyi a kár

Tegnap délutánig több mint tízezer bejelentés érkezett a lapunk által megkérdezett biztosítótársaságokhoz, a kár meghaladja az egymilliárd forintot.

Az Aegon Magyarország Biztosító szerint - amelyhez több mint 4000 bejelentés érkezett 400 millió forint értékben - ez kiemelkedőem magasnak számít, mivel az első napokban az emberek még a károk enyhítésével és a további károk megelőzésével vannak elfoglalva, s csak később fordulnak a biztosítóhoz. A társaságok becslése szerint a károk végső összege a kétmilliárd forintot is elérheti.

 

A vihar által leginkább sújtott térségek Budapest és Veszprém megye voltak. Míg a fővárosban elsősorban közvetlenül a vihar és a villámcsapás számítottak fő károkozónak, addig Veszprémben és környékén a jégeső okozta a legtöbb kárt. A társaságok tájékoztatása szerint ezen a két kiemelt területen emelt létszámmal dolgoznak a szakértőik, hogy minél előbb be-fejeződhessen a kárfelmérés és el-kezdődhessen sérült épületek helyreállítása. „A legtöbb, 200 kárbejelentés Budapestről és környékéről érkezett, de kiemelkedően sok bejelentést kaptunk Gödöllőből, Ajkáról, ahol szinte golf-labda nagyságú jég zúdult a város egy részére, illetve Veszprémből is.” – mondta el Papp-Váry Borbála, a Generali kommunikációs vezetője.

 

A kis értékű károknál szinte minden társaság biztosítja a telefonos kárrendezés lehetőségét. Ez azt jelenti, hogyha az ügyfél felhívja az ügyfélszolgálatot és az ismertetett károkra a biztosító olyan kártérítési összeget ajánl, melyet elfogad, akkor helyszíni kárfelmérés nélkül megkezdi a biztosító a kifizetést. A társaságok felhívják a biztosítottak figyelmét, hogy a nagy károk esetén se várják meg a kárfelmérő jelentkezését, hanem minél hamarabb kezdjék meg a

szükséges javításokat a további állagromlás megelőzése érdekében. A megrongálódott épületszerkezeteket (cserép, tegyék félre, illetve a készítsenek fényképfelvételt a kárról és a kárfelmérőnek ezeket mutassák be. A nagy értékű károknál szükség esetén kárelőleget fizetnek a társaságok.

 

 

Horváth Andrea, az Allianz biztosító vezérigazgató-helyettese szerint a közeljövőben folytatódhatnak az ehhez hasonló természeti események, így a következő kármegelőzési tanácsokat érdemes megfogadni: évente legalább egy alkalommal, de különösen előre jelzett, erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok áttekintése, ugyanis a fedés sérülését egy esetleges vihar tovább rombolhatja, továbbá a fedés sérüléséből eredő nyíláson keresztül a csapadék az épületbe jutva károkat okozhat. Javasolt a ház előtti lefolyók, ereszcsatornák illetve átereszek rendszeres tisztítása a nem megfelelő csapadék-elvezetésből eredő beázási és elöntési károk megelőzése érdekében. Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozói kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.

 

Ma Magyarországon egy átlagos lakásbiztosítás havi 1500 és 2500 forint közötti összegbe kerül. Ezek általában a tűz és elemi károk mellett az üvegtörésre, a vezetéktörésre és a betöréses lopásra is biztosítékot nyújtanak. A Gruopama Garancia Biztosító konstrukciója a piacon egyedülálló módon, a hosszan tartó keresőképtelenség és idejére történő díjfizetés átvállalását is tartalmazza.


[enews_gallery id='259622']

garancia kár vihar Union Uniqua biztosító Groupama Allianz Aegon
Kapcsolódó cikkek