Pénz- és tőkepiac

Tőzsdezárás: Diadalmenet után megtorpanás, a forint még javult

A New York-i tőzsdemutatók kedden tanácstalanul jártak föl-le, és a kereskedés szerény nyereségekkel végződött. A nap utolsó jegyzéseiben a forint 271,68-97/euró volt a londoni bankközi piacon, 0,15 százalékkal jobb a kora hajnalinál, illetve 0,06 százalékos veszteséggel 191,15-78/dollár.

Eleinte meglódították őket - az S&P 500-ast egyenesen a hétfőn elért, nyolchavi zárócsúcsa fölé - a vártnál megint jobb vállalati eredmények, köztük a Caterpillaré és a Merck & Co.-é, de később bizonytalanságot, visszaeséseket okozott, hogy Ben Bernanke Fed-elnök a keddi kongresszusi meghallgatásán semmi biztatóbbat nem mondott az amerikai gazdaságról, mint amit a piac úgyis tud, vagyis megelégedett annak ismétlésével, hogy a kilábalás előbb-utóbb megkezdődik.

Végül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) záráskor 0,70 százalékos nyereségben, az S&P 500 0,31 százalékos nyereségben, a Nasdaq összetett mutatója 0,26 százalékos nyereségben volt. A hivatalos végeredményt később közlik.

 A bankrészvényeknek kimondottan megártott, hogy Bernanke hangsúlyosan ismételte: amint a körülmények lehetővé teszik, "finoman és fokozatosan" vissza kell vonni a központi pénzügyi ösztönző intézkedéseket, az inflációs veszély elkerülése végett. Néhány körzeti bank jelzálogkölcsönök okozta, gyenge eredményei is rontották a hangulatot.

A New York-i piacnyitás után nem sokkal az euró 1,4239 dollár volt, a nap végén 1,4197 dollárnál tartott New Yorkban, 0,0038 dollárral olcsóbban a szerdai londoni későinél, 1,57 százalékkal erősebben az év végi szintjénél.

Hétfőn a dollár hatheti mélypontra esett a fő valutákkal szemben a tovább dübörgő értékpiaci fellendülés miatt, de kedden már javult: előbb az ilyenkor szokásos kiigazításban, utóbb a Fed elnökének igen óvatos gazdasági elemzése miatt, amely némi menedékkeresésre késztette az óvatosabb befektetőket a kockázatosabb eszközökből. Ez meglátszott a New York-i részvénypiac alakulásán, és ugyanez - a kötvénypiaci kereslettel és a hozamelőnyjátékkal támogatott forint kivételével - lefékezte a közép-kelet-európai valutákat is, a zloty 0,60 százalékot, a cseh korona 0,11 százalékot vesztett az euróval szemben a kora hajnali értékekhez képest.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek