BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem ért véget a kamatvágási hullám - elemzés

Az elmúlt három hónapban, több mint 20 nemzeti bank is lazított a monetáris politikáján, ami alapján látható, hogy a világban még nem ért a végére a kamatvágási hullám - vélekedik szakértői kommentárjában Orosz Dániel, az AXA stratégiai tanácsadója.

Ma a Monetáris Tanács a várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos vágással 8 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A kérdés itthon sem az volt, hogy vágni kell-e az alapkamatból, hanem az, hogy mennyit. Annak ellenére, hogy júliusban hat hónapnyi kivárást követően, hatalmas lendülettel indult el újra a kamatcsökkentési kampány, kissé túlzás lett volna most újra ilyen intenzíven lazítani.

Ez nem egy versenyfutás. Ugyanakkor a nemzetközi hangulat és ezen keresztül Magyarország kockázati megítélése továbbra is kedvező hátteret nyújtott annak, hogy folytatódjon a kamatvágás.

A kilátásokat tekintve még mindig kétséges, hogy meddig teszi lehetővé a kedvező befektetői hangulat, hogy a forint kevésbé érzékenyen reagáljon az alapkamat csökkentésre. Így hétfőn a kamatvágást nem igazán lehetett volna „halogatni”, viszont nem is lett volna indokolt az ennél gyorsabb tempó.

Másrészről viszont látni kell, hogy a vártnál gyengébb második negyedéves GDP, a lényegesen alacsonyabb július inflációs adat (az ÁFA emelés hatását csak nehézkesen tudják a fogyasztókra továbbhárítani) továbbra is azt jelzik, hogy komoly sokkhatás érte a hazai fogyasztókat.

A fiskális megszorítások miatt ezeket a komoly recessziós hatásokat továbbra is csak a monetáris oldalról lehet tompítani - vélte Orosz Dániel.

A forint erősödött az euróval szemben: benézett a 268-as szint alá is. A dollár 187 forint alatt van, míg a svájci frank árfolyama 176,38 forinton áll.

A BUX pedig 15 óra után napi csúcsot döntött: 19 032 ponton állt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.