Pénz- és tőkepiac

Újjáalakult a Pénztárak Állandó Etikai Bizottsága

Az állandó etikai bizottság újból Lehoczky Lászlót választotta meg elnökének, így a kódex szabályaiból következően a bizottság titkársági feladatait az elnök által képviselt pénztár, az MKB Nyugdíjpénztár látja el.

Öt pénztárszövetség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) képviselőiből 2004 végén alakult meg az etikai előkészítő bizottság, amely 2006. január 20-án elfogadta az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak és a magánnyugdíjpénztárak etikai kódexét. A dokumentumhoz több mint 70 pénztár csatlakozott, és a kódexet 2006. május 24-én a PSZÁF is aláírta, kizárólag arra vállalva kötelezettséget, hogy az eseti döntőbizottságok döntéseit honlapján közzéteszi.

A kódex azokat az eljárási szabályokat tartalmazza, amelyek alapján a piaci verseny során sérelmet szenvedett fél panaszát elbírálja a pénztárak által delegált döntnökök közül választott háromtagú testület. Az eseti döntőbizottságok büntetést nem szabhatnak ki, kötelezettséget nem írhatnak elő: kizárólag megállapítást tehetnek, azonban ezt nyilvánosságra kell hozni.

A kódex héttagú állandó etikai bizottság felállításáról is rendelkezett, amely általános tanácskozó testület, de az eseti döntésekben nem vehet részt, és azokat nem is bírálhatja felül. E testület a kódexet kidolgozó pénztárszövetségek egy-egy, valamint a szövetséghez nem tartozó pénztárak két képviselőjéből alakult meg 2006. május 24-én. A testület 3 éves mandátumának lejártával új állandó etikai bizottság került megválasztásra 2009. szeptember 23-án.

kódex nyugdíj pénztár
Kapcsolódó cikkek