Pénz- és tőkepiac

Deloitte: Ismét vezető a régióban az OTP

A Deloitte évente elkészített „Régiós 500” felmérésének részeként idén is felállította Közép-Európa legnagyobb pénzintézeteinek rangsorát. A tanulmány bankszektort vizsgáló fejezete megállapítja, hogy bár a közép-európai bankok a 2008-as esztendőt a válság ellenére is sikeres évként könyvelhetik el, 2009 első hónapjai már egészen más kilátásokat tartogattak a szektor számára.

Fülöp András, a Deloitte Zrt. Pénzintézeti szektorának vezető partnere elmondta: A Régiós 500 tanulmány megállapítása szerint valódi törésre 2009 elején került sor, amikor a tőzsdei bankértékelési mutatók  mindenkori rekordmélységeket mértek, a bankvezetők figyelme pedig a nyereségesség, illetve a növekedés helyett inkább a meglévő portfóliók kezelésére, betét-hitel arány javítására, túlélési stratégiák kidolgozására és a kinnlevőségek behajtására összpontosult. A Deloitte elemzése azt mutatja, hogy a behajthatatlan hitelek mértéke növekszik, miközben a hitelek és betétek aránya kismértékben javul, továbbá a kamatrés és a díjbevételek növekednek.

A Deloitte Zrt. szakértője hozzátette: Habár a szereplők összetétele nem változott a közép-európai bankok „top 10”-es listáján 2008-ban, néhány jelentős átrendeződésnek mégis tanúi lehettünk. Az OTP visszaszerezte a vezető pozícióját a tavalyi első cseh CSOB-tól, mivel utóbbi a hitelek korlátozására és kintlévőségeinek csökkentésére kényszerült anyabankja, a KBC pénzügyi stabilitása érdekében. A korábbi második helyezett Pekao Bank most a negyedik helyre esett vissza mérlegfőösszegének csökkenése miatt. A cseh Česká spořitelna és a lengyel PKO a második, illetve a harmadik helyre tornázták fel magukat.

A mérlegfőösszeget tekintve a lengyel BRE Bank volt a „top10” egyetlen bankja, amelyik növekedést tudott felmutatni a március 31-ével végződő egy éves időszakban. A Pekao Bank lett Közép-Európa legjövedelmezőbb bankja, megelőzve ezzel a kategóriát korábban vezető OTP-t. A BCR érte el a legmagasabb profitnövekedést a „top10” bank közül annak köszönhetően, hogy megkétszerezte eredményét - a bank profitjában azonban torzulást eredményezett biztosítójának eladása. A Pekao Bank és a Česká spořitelna 76, illetve 45 százalékos profitnövekedést értek el, ami kiváló teljesítménynek számít 2008-ban.
 
Fülöp András kiemelte: A régió 50 legnagyobb bankjának átlagos eszközérték-növekedése 2008-ban euróban mérve 10 százalékos volt, helyi valutában számítva pedig körülbelül 21 százalékos. 2008-ban a legnagyobb közép-európai bankok 84 százalékának (42 banknak) növekedett a mérlegfőösszege, és csupán 25 bank jelentett a 2007-es adatánál alacsonyabb nettó nyereségességi adatokat.

2009 első negyedévében azonban a helyzet gyökeresen megváltozott. Ennek az időszaknak az eredményei azt mutatják, hogy a bankok eszközértéke éves összehasonlításban átlagosan 3 százalékkal, 2008. december végéhez képest pedig 6 százalékkal csökkent. A 2009-ben negyedéves adatokat szolgáltató 36 bankból körülbelül 29-nek a mérlegfőösszege csökkent 2008 végéhez viszonyítva.

A 2009. első negyedévi nettó eredmények átlagosan 66 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a 2008-as év azonos időszakában. A korlátozott hitelezési tevékenység és céltartalékok szintén hozzájárultak a közép-európai pénzintézetek veszteségeihez. 2008-ban az 50 legnagyobb közép-európai bank közül egy sem jelentett nettó veszteséget, 2009 első negyedévében viszont e pénzintézetek 14 százaléka igen.

Deloitte bankvezető OTP rangsor negyedév eredmény profit Bank régió
Kapcsolódó cikkek