Pénz- és tőkepiac

Támogatott forintlakáshitel: csak három bank kínálja

Tegnaptól ismét kapható az államilag támogatott forinthitel, a bankok azonban nem rohanták le akciós ajánlataikkal a lakosságot.

Mindössze három hitelintézet vette fel eddig termékpalettájára az új konstrukciót, igaz, a korábbiaknál is jóval szigorúbb feltételek miatt komoly kihelyezésekre ennél a hiteltípusnál már nem is lehet számítani.

A támogatott hitelek szerény debütálása ellenére is úgy tűnik, a következő hónapokban gyökeresen átalakulhat a magyarországi lakáshitelezés, legalábbis ami az új kihelyezéseket illeti. Egymást érik ugyanis az új konstrukciókról szóló bejelentések a bankoknál. Három hitelintézet is előhozakodott kedvezményes kamatú, piaci alapú forintlakáshitellel, amelyek 10-11 százalékos hitelköltség-mutatója már nem sokkal haladja meg az euróalapú lakáskölcsönökét.



A forintalapú lakáshitelek törlesztőrészlete kiszámítható lesz – ígérik a bankok –, mivel kamatuk az alapkamathoz vagy a bankközi kamatlábhoz igazodik majd. A forinthiteleknél valamivel olcsóbb euróalapú lakáskölcsönök állománya is emelkedhet még a közeljövőben, a svájcifrank-alapú kihelyezések mennyisége azonban tovább csökkenhet, az alpesi devizában denominált kölcsönök ugyanis mostanra szinte teljesen eltűntek a bankok kínálatából. 

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

bankhitel Bank államilag támogatott forinthitel
Kapcsolódó cikkek