Pénz- és tőkepiac

A Neoton Família számát játszották a Wall Streeten

A Neoton Família számát játszották tegnap a Wall Streeten: a jojónak örülhettek a szereplők – fogalmaz a Cashline iránytűje.

Ugyan az októberi feldolgozóipari adatok jobbak lettek a vártnál és 3 éve nem látott mértékű bővülést jeleznek, az új megrendelés állomány növekedési üteme kissé visszaesett, ráadásul az újrakészletezés (a rekord alacsony szinten lévő készletek nyilván valamekkora megrendelést indukálnak) mellett nem látni más tényezőket. Ráadásul a CIT csődje felébresztette az aggodalmakat a pénzügyi óriások problémáival kapcsolatban is: a Citigroup árfolyama 4 dollár alá csökkent. Ennek tetejébe az egyik Fed-bankár is megjegyezte, hogy a bankszektor korántsem olyan stabil, mint azt egyesek gondolják.

Ma is lesz miért szorítani a tengerentúlon, hiszen a szeptemberi gyári megrendelés állomány mellett az októberi autóeladások adata jelenik meg. A roncsautó program lejártával az értékesítés már szeptemberben élesen visszaesett, így az októberi számoktól sem várható csoda, de az talán jót tenne a hangulatnak, ha visszalibbenne az adat a bűvös 10 millió fölé. Persze kérdés, hogy jelenlegi szituációban mi számít kedvezőnek és mi az, ami csalódás.

950 millió hrivnyás (~ 22 milliárd forintos) veszteséggel zárta az év első kilenc hónapját az OTP ukrán leánya. A legfrissebb hírek némileg javítanak a leánybank megítélésén, mivel korábbi sajtóértesülések szerint a 950 millió hrivnyás érték kizárólag a harmadik negyedéves teljesítményt jelentette. Ennek fényében a harmadik negyedévben mindössze 170 millió hrivnya veszteséget termelhetett az ukrán leány, szemben az első negyedév 212 milliós és a második negyedév 565 millió hrivnyás mínuszával.

Ugyanakkor hangsúlyozzuk ismét, hogy ezek az összegek mind az ukrán számviteli szabályok szerinti értékeket tükröznek, amelyek nem relevánsak a nemzetközi standardok szerinti (IFRS) kimutatás tekintetében. Mindazonáltal az összegek jól jelzik, hogy továbbra sem oldódtak meg a problémák Ukrajnában, így az idei nullszaldós eredmény egyre távolabbinak látszik. Ugyanakkor ez változatlanul nem szükséges az idei 150 milliárd forint feletti csoportszintű nettó eredményterv teljesítéséhez.

Elhasalt a forint tegnap, az euróval szembeni jegyzések az esti illikvid kereskedésben 282 felett is jártak. A gyengülés nem csak a forint, hanem a lengyel zloty piacán is érződött. Nagy jelentőséget nem érdemes tulajdonítani a történetnek, elképzelhető hogy a stopok összehangolt kiütése zajlott le ilyen heves gyorsasággal (az esti órákban amúgy is jóval alacsonyabb a forgalom és az érdeklődés a forint és a régiós devizák piacán, így egy kisebb ügylettel is jelentős árfolyamkilengést lehet okozni a kereskedésben).

forint OTP Citibank csőd ukrán CIT Wall Street
Kapcsolódó cikkek