Pénz- és tőkepiac

Arattak a befektetési alapok – Melyik hogy teljesített?

Novemberben folytatódott a tőkebeáramlás a befektetési alapokba. Nem is akármilyen ütemben: a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég adatai szerint a konstrukciók több mint 61 milliárd forint friss tőkét gyűjtöttek, a dupláját annak, amennyit a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Szövetségének (Bamosz) statisztikái szerint októberben sikerült összekalapozniuk.

A részvénytúlsúlyos konstrukciók kivételével szinte mindegyik alaptípust vásárolták. A legnagyobb értékben, több mint 21 milliárd forintért, a rövid kötvényalapok befektetési jegyeit értékesítették. Ebben a kategóriában kiemelkedett az OTP konstrukciója, az Optima, amely több mint 20 milliárd forintot gyűjtött.

Az Optimát az alapkezelő beszámolója szerint elsősorban kisbefektetők vásárolják, akik minden bizonnyal vonzónak találják a hozzá járó tőkegaranciát és persze a kiemelkedő hozamot is. A Bamosz adatai szerint az alap egyéves hozama november utolsó napján több mint 25 százalékos volt.

Szintén keresettek voltak a legnagyobb bankcsoportok alapkezelőinek pénzpiaci és likviditási alapjai. Főleg ennek köszönhető, hogy az év utolsó előtti hónapjában a likviditási konstrukciókba 16,5, a klasszikus pénzpiaci alapokba 12,5 milliárd forint áramlott. Tíz számjegyű összeggel gyarapodtak egyebek között a CIB, az Erste, az OTP, a K&H, a Pioneer, a Concorde, a Budapest Alapkezelő pénzpiaci és/vagy likviditási alapjai is, de szinte minden konstrukció tőkebeáramlásról számolhatott be.

A befektetési alapok hozamát összehasonlíthatja itt

Érdekesség, hogy a hosszú időn át fekete bárányként kezelt ingatlanalapoknál is megfordult a trend. E konstrukciók a MoneyMoon adatai szerint több mint 10 milliárd forint friss pénzre tettek szert.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

OTP pioneer concorde Erste BAMOSZ K&H Optima befektetési alap Budapest Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek