Pénz- és tőkepiac

Mire érdemes figyelniük a cégeknek?

Év vége előtt a hazai vállalatok számos olyan lehetőséggel találhatják szemben magukat, amelyek az adóoptimalizációra világítanak rá, ám nem árt tüzetesen végignézni ezen ajánlatokat. Fontos, hogy kizárólag olyan megoldást fogadjanak el a cégek, amely rendelkezik a Pénzügyminisztérium feltételes adómegállapítási határozataival, illetve megfelel a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményeinek – hívja fel a figyelmet dr. Farkas András, a Brokernet Csoport vezérigazgató-helyettese.

Mit is takar ez a határozat? A szerződés, illetve a jogügylet megvalósulása előtt az adóalany a Pénzügyminisztériumtól úgynevezett feltételes adómegállapítást kérhet a bizonytalan adójogi megítélésű ügylet helyes adójogi kezelésének tisztázása érdekében. A feltételes adómegállapítás ugyanis egyértelmű és az adóhatóságra kötelező érvényű iránymutatást biztosít az érintett ügyletet illetően. Így például ha a cég olyan befektetési egységhez kötött, úgynevezett unit-linked biztosításra köt szerződést, amely esetben nincs ilyen PM-határozat, úgy a szerződésre fizetett díj követelésként jelenik meg a vállalat könyveiben, míg határozat megléte esetén költségként le tudja írni. Ez komoly különbség – hangsúlyozza dr. Farkas András.

A biztosítás ugyanakkor nem csupán a vállalat számára jelent kedvező megoldást, hanem a munkavállalónak is. Néhány esztendő elteltével ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a magánszemély a céges szerződő helyébe lépve és élve rendelkezési jogával, visszavásárolja a biztosítást, és – a mindenkori szja-törvényeknek megfelelően – egyéb jövedelemként leadózva, vagyis kamatadó-mentesen hozzájusson a szerződésben felhalmozott pénzhez.

A konstrukció bonyolultsága miatt dr. Farkas András azt tanácsolja, hogy a vállalatvezetőnek mindenképpen szükséges szakértőt, így például a Brokernet Csoport tanácsadóját megkérdezni ez ügyben, s az ott hallottakat a cég adótanácsadójával, könyvelőjével is érdemes megkonzultálnia, hogy a lehető legjobb döntést hozza meg a cég adóoptimalizálását és alkalmazottai költséghatékony motiválását illetően.

VG-->

PM-határozat unit-linked biztosítás Brokernet Csoport
Kapcsolódó cikkek