Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: A legjobb befektetés - Vegyen tőzsdét!

Sikertelenül zárult a Varsói Börze privatizációs tárgyalása, miután az utolsó jelölt a Deutsche Börse is visszalépett. A cég mégsem marad állami kézben, a tervek szerint jövőre saját részvényeit vezetheti be a parkettre.

 Tőzsdei bevezetésre készül a varsói börze, miután sikertelenül zárultak a tárgyalások az egyetlen megmaradt potenciális vevővel, a Deutsche Börse-vel (DB) – jelentette be hétfőn amerikai üzleti útján Aleksandr Grad, lengyel pénzügyminiszter. Hozzátéve: az IPO-ra a jövő évben kerülhet sor, a cég többségi tulajdonát így értékesítik, de az állam megtartja az ellenőrzéshez szükséges szavazati többséget.

Grad az Egyesült Államokban próbál befektetőket toborozni az értékesítéshez, amelyet a lengyel kormány másfél éve jelentett be. A kelet-közép európai térség legnagyobb börzéje iránt korábban több jelentkező is akadt, így a NYSE Euronext, a Nasdaq-OMX tőzsdepáros, és a Deutsche Börse, végül mindegyikük visszalépett.

A közép-európai régióban már csak Varsó maradt független a bécsi terjeszkedésétől, amely az utóbbi években vásárolta fel a ljubljanai, a prágai és a budapesti börzéket. Varsónak egyébként van egy külön kiscégek számára fenntartott parkettje, a NewConnect, amelynek köszönhetően a második legtöbb tőzsdei bevezetést könyvelhette el Európában a börze az idei első 9 hónapban: 22 cég jelent meg, míg a NYSE Euronexten összesen 23.

A NewConnet névre hallgató platform mutatója az NCIndex, amely 73 társaság árfolyamát követi. Jellemző, hogy a Varsói Értéktőzsdén jegyzett 22 vállalat átlagos piaci értéke 643-szorosa a NewConnect cégek értékének. Összesen ötmillió értékpapír forog ezen a platformon naponta, mégis a lengyel IPO-k felét a NewConnecten hajtották végre az utóbbi időben. A NewConnecten a komolyabb befektetők bizalmát még nem sikerült megnyerni a kevésbé átlátható vállalatokból történő bevásárlásra. A kereskedést követő mutató hatalmas kilengéseket produkál, hiszen kis pénzzel is meg lehet mozgatni az árfolyamot.

A nagy befektetők szerint a NewConnect túl kockázatos piac a beszállásra, ezért kevés az intézményi szereplő a kis tőzsdén (főleg magánszemélyek vásárolnak a papírokból, jellemzően a lengyel középosztályból). A lengyel tőkefelügyeletnek meggyűlik a baja a NewConnecttel: jellemzőek a bennfentes kereskedelemmel gyanúsított ügyletek, ugyanis a cégek többsége nehezen ellenőrizhető kisvállalkozás, és könnyen manipulálják saját árfolyamukat.

Alexander Grad napi tipp lengyel varsói tőzsde NewConnect
Kapcsolódó cikkek