Pénz- és tőkepiac

A bankok elcsábíthatják a befektetési alapok ügyfeleit

A csábító betéti akciók miatt az ügyfelek az idén is a bankokat választhatják a befektetési alapok helyett - mondta a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója a Gazdasági Rádiónak.

Pillár Zsolt emiatt 2010-ben sem vár erőteljes bővülést az alapok piacán, annak ellenére, hogy több alap kétszámjegyű hozamot könyvelhetett el a válságban is – tudósít a Gazdasági Rádió.

A szakértő emellett arra számít, hogy az év nyertesei a fejlett piacok lesznek. Ezt a befektetési igazgató azzal magyarázta, hogyha meginog a piac gyors felépülésbe vetett hite, akkor csökken a kockázati éhség, és a tőke ismét a fejlett országokba áramlik majd.

A 2008-as év egy likviditásvezérelt év volt, rengeteg tőke áramlott be a részvénypiacokra. A 2008-at megelőző évben a kockázati éhség rendkívül alacsony volt. 2009-ben viszont ez megváltozott, és ezzel összefüggésben a fejlődő piacokra sokkal több tőke áramlott be, mint a fejlett piacokra - mondta Pillár Zsolt.

Novemberben folytatódott a tőkebeáramlás a befektetési alapokba. Nem is akármilyen ütemben: a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég adatai szerint a konstrukciók több mint 61 milliárd forint friss tőkét gyűjtöttek, a dupláját annak, amennyit a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Szövetségének (Bamosz) statisztikái szerint októberben sikerült összekalapozniuk.A részvénytúlsúlyos konstrukciók kivételével szinte mindegyik alaptípust vásárolták.

A befektetési alapok hozamait összehasonlíthatja itt

hozam pillár befektetési alap részvénypiac Generali Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek