Pénz- és tőkepiac

Az árupiac lehet az év slágere

Tavaly az elmúlt négy évtized legnagyobb áremelkedésének lehettek tanúi a befektetők az árupiacokon, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss előrejelzése szerint pedig az idén a gazdaság gyorsuló bővülése miatt még tovább emelkedhetnek a nyersanyagárak.

Az ezeket mérő Reuters-Jeffries CRB index 2009-ben 24 százalékot emelkedett, a mutató ennél többet csak 1973-ban, az olajválság idején szedett magára. Az IMF saját árupiaci indexe pedig a tavaly februári ipari termelési mélypontot követő 8 hónap alatt 40 százalékkal emelkedett, holott a korábbi recessziók után ugyanennyi idő alatt átlagosan mindössze 5 százalékot emelkedett.

Az IMF szerint a fogyasztás növekedése, amit a feltörekvő országok iparának fejlődése hoz magával, hosszú távon mindenképpen árfelhajtó tényező marad a nyersanyagpiacon. Az ilyen igényeknek a kielégítése ugyanis több nyersanyagnál is a kapacitások bővítését igényli majd, ami azzal járhat, hogy magasabb kitermelési/előállítási költségű forrásokat kell majd bevonni.

Rövidtávon is áremelkedést vár azonban az IMF. Thomas Helbling, az alap árupiacokra specializálódott közgazdásza szerint ugyanis egyre szélesebb körben számítanak arra, hogy az idén a globális gazdaság gyorsabb ütemben növekszik majd, s ez felfelé hajtja majd a nyersanyagárakat. Nem csak az IMF, a nemzetközi lapok által megkérdezett szakemberek többsége is áremelkedést vár az árupiacokon.

A Goldman Sachs elemzői például azt állítják, a 24-féle nyersanyag árát mérő S&P GSCI index, az idén 17,5 százalékot emelkedhet – írja a BusinessWeek, amely cikkében a tavalyi év legpontosabb árupiaci előrejelzéseit készítő elemzők várakozásait ismertette.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Goldman Sachs GSCI index nyersanyagár árupiac
Kapcsolódó cikkek