Pénz- és tőkepiac

EU-USA banki adatcsere - Erről ennyit?

Az Európai Parlament Európai Néppárti frakciójához delegált német küldöttség bejelentette, hogy a pénzügyi adatok cseréjére vonatkozó úgynevezett SWIFT-egyezményt nem fogadja el.

Az Európai Néppárt a végleges álláspontját a frakció jövő heti ülésén rögzíti - jelenti az ORF osztrák hírtévé. Az Európai Parlament minden valószínűség szerint a február 10-i Strasbourgban tartandó ülésén jelentős többséggel visszautasítja majd az Egyesült Államokkal megkötni tervezett egyezményt.

Werner Langen német CDU képviselő és Markus Ferber európai parlamenti képviselő (CSU) Brüsszelben közölte csütörtökön, hogy a parlament az egyezményhez nem fog hozzájárulni. Langen azt is hozzátette, hogy a megállapodás – ellentétben az eddigi feltevésekkel – február 1-jén ideiglenesen sem fog hatályba lépni.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) egy Belgiumban működő nemzetközi szervezet, amely minden banki tranzakciót rögzít, így adatai kulcsfontosságúak lehetnek a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az Egyesült Államokkal megkötendő egyezmény az adatcserét könnyítené meg. az EU-nak és Washingtonnak megállapodást kell kötnie. Elvileg az átmeneti egyezmény február elsején lép hatályba és 2010 végéig érvényes, de a német képviselők megszólalása ezt is megkérdőjelezi.

Az Európai Parlament szóvivője tegnap közölte, hogy február 15-ig kérik a SWIFT-ről való szavazás elhalasztását. Szerdán a szocialisták is csatlakoztak a tiltakozókhoz, Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy nem avatták be őket a folyamatba.

terrorizmus Bank USA EU Swift adatcsere adat
Kapcsolódó cikkek