Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: növekedés-vezéreltté válhat a fémek drágulása

Egészségesebb fundamentumok hajthatják az ipari fémek drágulását – vélik a Morgan Stanley elemzői, akik a legfontosabb nyersanyagok esetében megemelték a 2010-es célárfolyamokat.

 Peter Richardson, a Morgan Stanley vezető elemzője szerint az idei menetet nem a likviditás bőségnek köszönheti majd a piac, hanem a felhasználás, elsősorban a kínai megugrása lódíthatja meg az árakat.

Átlagosan 32,4 százalékkal érhetnek többet az év végén az ipar által hasznosított fémek, míg tavaly a kosár drágulása 100 százalékos volt. „Arra számítunk, hogy az erős tavalyi évet, további növekedés követheti az idén, amelynek átlaga 32,4 százalék lehet, feltéve, ha gyengülő pályán marad az amerikai fizetőeszköz” – mondta Richardson. A

 növekedés vezérelt nyersanyag-drágulást a réz és az alumínium vezetheti, a bankház szerint, előbbi átlagos árfolyamát 16 százalékkal 98 centre emelte fontonként, utóbbiét 7 százalékkal 3,18 dollárra fontonként. Emellett a cinkre adott még ki előrejelzést az MS: 21 százalékkal lehet magasabb a fém idei átlagos ára: 97 cent fontonként.

A Morgan Stanley növelte az ércek átlagos árfolyam előrejelzését is: az ázsiai vasacélét 6 százalékkal 69,60 dollárra tonnánként, míg a kokszszénét 6 százalékkal emelte 69,60 dollárra tonnánként.

alumínium napi tipp vasacél réz ipari fémek Morgan Stanley kokszszén
Kapcsolódó cikkek