Pénz- és tőkepiac

Az FHB visszavásárolja az államtól a különleges részvényeket

Az FHB Jelzálogbank visszavásárolja az államtól a különleges osztalékelsőbbségi részvényeket, s azokat a különleges vétójogot biztosító részvénnyel együtt, a társaság tőkéjének egyidejű leszállítása mellett bevonja. A bank ezáltal megszabadul számos kötöttségtől, s a különleges részvényekhez kapcsolódó magas osztaléktehertől.

Az FHB tavaly saját kérésére kapta a mintegy 30 milliárd forintos tőkeemelést az államtól a 600 milliárd forintos bankmentő csomagból (emellett az állam 2009-ben 400 millió euró összegű kölcsönt is rendelkezésére bocsátott ugyancsak ebből a forrásból), aminek célja - mint a felek a megállapodás tavaly márciusi megkötésekor elmondták - az volt, hogy az FHB a hazai piacon ne kerüljön versenyhátrányba. (Az FHB mögött - az OTP-hez hasonlóan - nincs nagy nemzetközi szakmai befektető.)

A tőkeemeléshez a 2008 decemberében elfogadott Stabilizációs törvény biztosította a jogi keretet. Az FHB részvényesei a bank tavaly áprilisban megtartott éves rendes közgyűlésén hagyták jóvá a tőkeemelést.

A tőkeemelésre 46.153.999 darab, egyenként 100 forint névértékű különleges osztalékelsőbbséget biztosító "C" sorozatú, valamint 1 darab 100 forint névértékű "D" sorozatú, különleges vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi kibocsátásával került sor 650 forintos kibocsátási árfolyamon.

A jegyzett tőke a tőkeemelés révén 4,615 milliárd forinttal, 11,215 milliárd forintra nőtt, a névérték és a kibocsátási érték különbsége - mintegy 25,385 milliárd forint - a tőketartalékba került. Az állam tulajdoni hányada 4,11-ről 43,57 százalékra emelkedett.

Az állam nem adta ingyen a tőkejuttatást: az osztalékelsőbbségi részvények után az általános tartalék megképzése utáni adózott eredmény terhére kifizethető osztalékalapból a kibocsátási érték átlagosan 10,49 százaléka illeti meg osztalékként, ami a névértékre vetítve 68,2 százalék.

A különleges vétójogot biztosító részvény a magyar államnak vétójogot biztosít a közgyűlés osztalékfizetésről határozó és a háromnegyedes szótöbbséggel meghozandó döntéseivel szemben.

A bank a tőkeemeléshez kapcsolódóan vállalta, hogy nem változtat a közgyűlés által jóváhagyott részvényopciós program szerkezetén, és korlátozza a vezető állású tisztségviselők javadalmazását a következő öt évben, továbbá félévente tájékoztatja az államot a megállapodásban foglaltak teljesítéséről.

Az FHB a különleges részvényeket - a Stabilizációs törvénynek megfelelően - bármikor visszavásárolhatta, míg az állam eladási joga öt év elteltével nyílt volna meg.

Az FHB bankcsoport az IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerint összeállított konszolidált, nem auditált adatok alapján 2009-ben mintegy 7,1 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 6,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az FHB papírjai a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a pénteki kereskedést 1.385 forinton zárták. Az elmúlt 52 hétben a részvény legalacsonyabb árfolyama 470 forint, a legmagasabb 1.442 forint volt.

A különleges részvényeket nem vezették be a tőzsdére. Az FHB 5 százaléknál nagyobb tulajdonosai 2009 végén a bevezetett sorozatot tekintve: VCP Finanz Holding Kft. (24,20 százalék), A64 Vagyonkezelő Kft. (16,28 százalék), Allianz Hungária Biztosító Zrt. (9,57 százalék), Silvermist Estate SA (9,55 százalék).

FHB különleges részvények
Kapcsolódó cikkek