Pénz- és tőkepiac

Még mindig vonzóak az egészségpénztárak

Rekordnagyságot ért el a tavalyi egészségpénztári befizetések összege, és eközben a taglétszám gyors gyarapodása is megindult ez év elején, köztük egyre több egyéni befizetővel. Az adószabályoknak köszönhetően az egészségpénztári megtakarítások továbbra is egy kedvezményes befektetési formát jelentenek.

Összességében sikeres évet zártak 2009-ben a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó egészségpénztárak - erősítette meg az értékelés alapján Lehoczky László a Stabilitás Pénztárszövetség Egészségpénztári tagozatának elnöke. A alapján a szektor 90, létszám alapján 84 százalékát képviselő tagpénztárakban jelentősen, közel 756 ezer főre bővült a taglétszám, annak ellenére, hogy a második félévben érezhetően mérséklődött az új belépések száma. A pénztári befizetések összege rekord nagyságú, 47,8 milliárd forint volt. A szolgáltatások igénybe vételének teljes összege elérte a 45 milliárd forintot, ami határozattan összefügg a tagok nehezedő jövedelmi helyzetével, azaz sokan hozzányúltak az egészségszámlán lévő tartalékjaikhoz. A pénztárak vagyonának döntő részét kitevő megtakarítások összege még így is meghaladta a tagok évi felhasználási értékét.

Az adójogszabályi változások tervei, a kiszivárgott információk, a cafeteria elemek jelentős mértékű megadóztatásáról szóló hírek különösen a munkáltatók körében keltettek bizonytalanságot és bizalmatlanságot. Bár a korábbi felmérések jelentős visszaesést jósoltak 2010-re, az előzetes adatok ezt nem igazolták vissza. Mivel különösen a köztisztviselők, közalkalmazottak körében bővült a cafeteria igénybevételének lehetősége, ezért ismét gyorsan növekszik a taglétszám. „Különösen örvendetes, hogy az egyéni befizetésekben is jelentős növekedést tapasztaltak a pénztárak, ami mutatja, hogy egyre több magánszemély is felismeri az egészségpénztári tagságban rejlő megtakarítási lehetőséget” – tette hozzá Lehoczky.

„A Stabilitás Pénztárszövetség jelentős eredménynek tartja, hogy az előkészítés során sikerült az önkéntes pénztárakat a kedvezményes, 25 százalékos természetbeni juttatások körébe sorolni. Ez egyben azt jelenti, hogy a munkáltatók és a munkavállalók szempontjából még mindig érdemes számításba venni az egészségpénztári hozzájárulást a megtakarítás egyik kedvezményes formájaként” – magyarázta Lehoczky.

A Stabilitás pénztárai élen járnak a technikai fejlesztésekben, de ezek közül is kiemelkedik az elektronikus számlázási és számlatovábbítási (EDI) rendszer bevezetése.  A gyógyszertárak így már olyan aktuális cikktörzs listához férnek hozzá, mellyel beazonosíthatóak az adómentesen biztosan elszámolható termékek. A rendszer használata segítséget nyújt a patikai vásárlások biztonságosabbá és gördülékenyebbé tételéhez, a tagi reklamációk csökkentéséhez, illetve jelentős erőforrás megtakarítást jelent az egészségpénztárak számára. Az év során a gyógyszertárak 2/3-a már csatlakozott az EDI rendszerhez, amely minden pénztár számára is nyitott.

Stabilitás Lehoczky László szövetség egészségpénztár pénztár
Kapcsolódó cikkek