Pénz- és tőkepiac

A piac az évtized legjobb első negyedévét produkálta

A piac szerdán alacsonyan zárt, viszont az első negyedévet tekintve rekord szintre jutott. A tegnapi hanyatlás hátterét a gyenge foglalkoztatottsági adatok és a gyártói megrendelések szolgáltatták.

Szerző: Tradenet Global

A Dow Jones 2010 első negyedévében 4.1%-ot emelkedett, márciusi teljesítménye 5.2% volt. Hasonlóan, az S&P 500 index 4.9%-kal került feljebb év eleje óta, márciusban 5.9%-ot emelkedett. Ezek alapján 1998 óta nem láttunk ilyen jó első negyedévi teljesítményt – akkor az index 13.5%-ot száguldott.

A technológiai érdekeltségű NASDAQ index nyújtotta a legjobb első negyedévi teljesítményt 2010-ben, 5.7%-os hozamával.

Az egész piacot csökkenés jellemezte a tegnapi nap folyamán. A 30 Dow-részvényből 25-nek esett az ára. A piac így az utolsó 25 kereskedési napból 23-on emelkedéssel zárt. Jelenleg a piac megpihen, és valamilyen iránymutatásra vár. A befektetők az amerikai cégek profitjaira összpontosítanak, és meg akarnak bizonyosodni arról, hogy a cégek tényleg produkálják ezeket a profitokat. Április folyamán várhatóan több felvásárlásról és egyesülésről hallhatunk majd, csak úgy mint visszavásárlási programokról. A befektetők azt fogják vizsgálni, hogyan használják fel a cégek felgyülemlett készpénzüket.

A kormány által kiadandó pénteki hivatalos munkaerő-piacijelentést a magánszféra foglalkoztatottsági adatai (ADP-jelentés) előzik meg, melyek a szerdai tőzsdenyitás előtt láttak napvilágot.

A statisztika szerint a magánszféra 23 ezer álláshelyet veszített márciusban, mely különösen kiábrándító szám annak tükrében, hogy az elemzők 50 ezer fős bővülésre számítottak. Februárban szintén 24 ezer állás szűnt meg. Az ágazat 2008 januárjában 34 ezer új hellyel gazdagodott, azóta azonban nem tud bővülést felmutatni.

Az ADP jelentés számai kiábrándítóak, főként, ha figyelembe vesszük a pénteki kormányzati jelentést övező magas elvárásokat és spekulációkat. Ám még a gyenge ADP adatok után is jó okunk van bízni abban, hogy a kormány számai növekedés irányába fognak mutatni az alkalmazottak számát tekintve. Ezt annak a kormányzati törekvésnek köszönhetnénk, melynek célja a közeljövőben tartandó népszámláláshoz szükséges dolgozók tömeges toborzása.

Rég volt már olyan alkalom, hogy ennyire fontos jelentést publikáltak egy olyan napon, amikor a piac zárva tart.

Az eddig említetteken kívül tegnap a chicagói beszerzési indexet is publikálták (PMI) röviddel a nyitás után. Ez is depresszív hatású volt a piacot tekintve. A múlt havi 62.6 pontos értékről márciusban az index 58.8 pontra esett, míg a közgazdászok 61 pontra számítottak. A nyitás után közzétett gyártói megrendelések 0.6%-os bővülést mutattak februárban, mely ugyan magasabb, mint az elemzők becslése, de még így is jóval alacsonyabb a januári +2.5%-nál.

A Dow Jones 51 pont hanyatlással (-0.47%) zárt 10 857 ponton. Az S&P 500 index 4 pontot esett (-0.33%), így a napot 1169 ponton fejezte be. A NASDAQ 13 pontot csökkenve (-0.53%) került 2398 pontra.

A NYSE forgalma a negyedév utolsó napján 1.15 milliárd részvényre emelkedett. 1222 papír emelkedett, 1820 pedig esett; 84 ért egyéves csúcsra, 9 pedig egyéves mélypontra.

A figyelem középpontjában ma a Research in Motion (RIM $73.97 )fog állni, miután szerdán -1,26%-ot veszített értékéből. A Blackberry készülékek gyártója 37% profitnövekedésről számolt be 2009 utolsó negyedévére, de a bevételek alulmúlták az elvárásokat.

A RIM egy stratégiailag fontos időszakban kelt csalódást, hiszen az Apple (APL $234.93 -0.39%) iPad készüléke hamarosan boltokba kerül.

A tegnapi kereskedés az energia szektor körül forgott, így az 0,26%-ot bővült. A Transocean (RIG $86.38 +3.86%), a Rowan Companies (RDC $29.11 +3.45%) és a Diamond Offshore (DO $88.81 +3.98%) mind drágultak, amikor Obama elnök bejelentette, hogy engedélyezni fogja az olajfúrást az USA keleti partjainál Delaware és Florida között, valamint Észak-Alaszkában - írja a Tradenet napi elemzése.

A piac első negyedévi erős teljesítménye valószínűsíti, hogy egy 5-7%-os hanyatlás következik a következő negyedévben. A korrekció április közepén jöhet, amikor a cégek beszámolnak az első negyedéves eredményükről. A jó céges eredmények már be vannak árazva a részvényekbe, és az első negyedéves árnövekedés azt mutatja, hogy a befektetők optimisták az újabb jelentési időszakot illetően.
 
S&P 500 (SPY)

Az ADP-jelentés csalódást keltő számai a piac gyenge nyitását okozták, melynek során 0.4%-kal gap-elt lejjebb az ár. A hangulatot a PMI-adat csak még tovább rontotta. Végül a gyártói megrendelések jó hírt jelentettek, így az index erőt gyűjtött a gap bezárására, és lassanként pozitívba lendült. A zöld tartomány azonban rövid életű volt, mivel a piac képtelen volt a 117.50-es szintnél feljebb emelkedni, az eladók átvették a kezdeményezést, és a kereskedés második felében újra lenyomták a piacot.

A napi charton az index a 200 hetes mozgóátlaggal találkozott 118.57-nél. A hét végére a megelőző emelkedések ellenére az index Hullócsillag alakzatot rajzolt. Ezért ezeken a szinteken profitkivétre számíthatunk a héten.

Első támasz: 109

Az index –3.84 pont, -0.33% hanyatlással 1169.43 ponton zárt.
 
NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ rosszkedvűen nyitott, de a gap-es lefelé nyitás ellenére irányt tudott váltani, és elsőként verte vissza az eladók hullámát és bezárta a gap-et. Ám a negatív hangulat körülvette a befektetőket, és a sikeres negyedév után profit kivét kezdődött, mely a kereskedés hátralévő részében hanyatláshoz vezetett.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 46.44 (március 4-én kinyitott gap)

Az index 12.73 pont, -0.53% mozgással 2397.96 ponton zárt.
 
Félvezetők ($SOX)

A chip-index kedden a 373 pontos éves csúcs közelében kereskedett. A szektor továbbra is erősnek mutatkozik, de meg kell maradnia 348-357 pont fölött, és az EMA20 és EMA50 technikai szintje fölött. Amíg ez teljesül, addig emelkedő trendről beszélhetünk.

A szektor 2.33 pont, -0.63% változással 366.57 ponton zárt.

 
Bankok ($BKX)

Az elmúlt napokban a bank-index a múlt csütörtökön létrejött bearish gyertya hatását érzékelhette, melyet pénteken a piac egy újabb zuhanó gyertyával erősített meg. Hogy a szektor meg tudja-e tartani 50 pont fölötti értékeit, az egy jó szemléltetése és bizonyítéka lesz a szektor erejének.

Tegnap a szektor egyike volt a legerősebbeknek, és a piacot fújó rossz hangulatú szelek ellenére szép növekedést tudott elérni.

A Bank of America (BAC $17.85 +0.51%) és a JP Morgan (JPM $44.75 +0.38%) is szép növekedést produkáltak, miután egy beszámoló a kölcsönökből származó veszteség stabilizálódására mutatott rá. A piac a hamarosan bekövetkező kamatemelésre számít, és ez mindenképpen nagy segítség lesz a bankok profittermelő képességének feljavításában.

A Moody’s eközben Európában öt görög bank hitelminősítését rontotta le.

A Citigroup (C $4.05 -0.98%) bejelentette, hogy kibocsátja Primerica részvényeit. Ehhez a PRI szimbólumot kapták meg, és ma lesz az első kereskedési napja. Eddig 21.36 millió részvényt bocsátottak ki 15 dolláros áron, mely magasabb a vártnál.


Első támasz: 43.30 (a novemberi mélypont)
Második támasz: 49.86

Az index 0.25 pont, +0.48% emelkedéssel zárt 52 ponton.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a 2010 győztese, a legerősebb szektor az év eleje óta 33%-os hozamával.

Múlt héten a szektor újabb magaslatok felé tört ki. A befektetők jelenleg még pihegnek, az ágazat pedig oldalazik, azonban hamarosan összeszedheti a szükséges erőt, és folytathatja emelkedését.

Első támasz: 1000

A szektor -13.65 pont, -1.1% eséssel 1228 ponton zárt.

S&P 500 Dow Jones félvezetők chicagói beszerzési index Nasdaq biotech
Kapcsolódó cikkek