Pénz- és tőkepiac

Most érdemes vízparti ingatlant venni - Árak, trendek itt

Élénkülő kereslet, változatos kínálati piac, többségében hazai vásárlók, átlagosan 15-30 százalék-os árcsökkenés, óvatos, készpénzes vevők – ezek jellemzik idén a magyarországi vízpartok ingatlanpiacát. Az Otthon Centrum elemzésében a Balaton, Velencei-tó, a Dunakanyar és a Fertő-tó környékét vizsgáltuk meg.

Balaton – a bőség zavara
 
A Balatonon folyamatosan nő a kínálat a tavalyi évhez képest, a kereslet azonban 2010 első 3 hónapjában egyharmaddal csökkent tavalyhoz képest – bár még nem indult el a szezon.  Az igazán keresett ingatlantípusok esetében tartja magát a körülbelül 30 százalékos túlárazás. A leginkább keresett ingatlanok közé tartoznak a vízparti vagy vízközeli, újépítésű vagy újszerű, lehetőleg saját vízparttal rendelkező ingatlanok (lakások maximum 30, házak 40 milliós határig), illetve 10 milliós értékhatárig belvárosi ingatlanok. Nagy igény tapasztalható jól működő üzlethelyiségekre – lehetőleg hosszú távú bérlővel –, kisebb panziókra, éttermekre, szállodákra; ezeknél nem az ingatlan típusa az elsődleges szempont, sokkal inkább a jövedelmezőségük.

Velencei-tó – a helyi lakók kedvence
 
A Velencei-tó környékére a túlkínálat jellemző, ez leginkább a használt lakások piacán érezhető. A válság előtt indult beruházások többségét elhalasztották, újak pedig szinte egyáltalán nem indulnak. A vevők nagy része a környéken élők közül kerül ki, a fővárosiak a kereslet egyharmadát adják, a külföldiek érdeklődése elenyésző. Az árak a válság előtti időszakhoz képest már tavaly körülbelül 15 százalékkal csökkentek; az Otthon Centrum idén még nem tapasztalt további csökkenést. A jellemző árak új lakások esetében 220-270 ezer forint/négyzetméter, új házaknál 220-250 ezer forint/négyzetméter, míg használt lakóingatlanokat 140-180 ezer forintos fajlagos áron lehet venni. A leginkább keresett ingatlanok között említhetjük az újépítésű (iker)házakat, a 150-200 négyzetméter-es vízparti vagy panorámás házakat, illetve az újszerű 100-120 négyzetméter-es ingatlanokat.
 
Dunakanyar – minden út ide vezet
 
Az elmúlt évek során a Dunakanyar vízparti ingatlanpiacát leginkább a másfél éve átadott Megyeri híd, illetve az árvíz törvény befolyásolta. A keresletet mind a mai napig nagyban meghatározza a Nagy-Duna meder árvízveszélyes területi határának kibővítéséről szóló tavalyi törvény, amit ugyan visszavontak, de a köztudatban a mai napig él.  A Dunakanyarban élénkül a piac Szentendrén és környékén, itt idén jellemezően a 20-50 millió forint közötti ingatlanokat keresik; 20-30 millió forint között kisebb családi házakat, ikerházakat, míg a 35-50 milliós kategóriában önálló családi házakat. A Duna bal partján, Vác környékén is megmozdult a kereslet, nőtt az érdeklődés az olcsóbb ingatlanok, pl. a külterületi téliesített nyaralók iránt is.

Fertő-tó – olcsón, szépet
 
A Fertő-tó környékén a válság előtti időszakhoz képest szembetűnően nőtt a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt. A kínálat elsősorban a kényszerértékesítések miatt bővült, piacra kerültek eddig nem megvásárolható házak, melyekhez nagyobb árengedménnyel lehet hozzájutni. „Leginkább a Sopronhoz közeli települések a kedveltek, ahol 10-15 millió forint közötti házak iránt van számottevő kereslet. Nehéz eladni ugyanakkor a nagy értékű, 25 millió feletti ingatlanokat. A külföldi vevők többsége osztrák vagy német származású, de a számuk elenyésző.” – mondta Kocsis Lajos, a régióban működő Otthon Centrum irodák ügyvezetője.

Dunakanyar Balaton Fertő ingatlan Velencei-tó vízpart
Kapcsolódó cikkek