Pénz- és tőkepiac

A bikák megindultak - Meddig tarthat a rali?

Csütörtökön visszatért az optimizmus a Wall Streetre, a piacok fent zártak. A Dow Jones visszatért 173 pontos emelkedésével a 10 000-es határ fölé. Az emelkedést nagy részben az energia szektor korrekciója okozta és Bernanke tegnapelőtti biztató beszéde.

Szerző: Tradenet Global

Kína megerősítette a hírt, miszerint exportja 50%-kal növekedett május hónapban a kínai cikkek iránti keresletet főleg USA és Európa teszi ki. Ezen kívül csökkenés mutatkozott a munkanélküli segélyért folyamodók számában is, mely kis bizakodásra ad így alapot a munkaerő piaci helyzet javulásával kapcsolatban. Erre nagy szüksége van a piacnak, mivel a májusi munkaerő piaci adatok nagy csalódást jelentettek.

A legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy a tegnap indult rally fenntartható lesz- e, a válasz: valószínűleg igen. A piac már régóta túladott, a Wall Street elveszítette az év eleje óta összegyűjtött profitját nem egészen 6 hét leforgása alatt az európai válság hatására.A fundamentális adatok alapján Amerika teljesen más irányba halad, mint Európa és amint lenyugodnak a kedélyek, kiderülhet, hogy az európai válság legnagyobb győztese USA lesz. Az amerikai vállalatok profitjelentései kitűnők és jó a gazdaság hatékonysága is.

Thomas Lee, a JP Morgan piaci elemzője megjegyezte egy a Reuters által rendezett befektetési konferencián, hogy előreláthatólag az S&P 500 indextől egy 10%-os emelkedést várnak és július végére visszatérhet az index az 1200 pont köré, az év végére pedig megütheti az 1300 pontos szintet is.

Csütörtökön az indexek élesen emelkedtek. A Dow Jones 2.76% -ot erősödött, az S&P 500 2.95%-on, a NASDAQ composite pedig 2.77%-on zárta a napot. Az NYSE-n 1,34 milliárd cserélt gazdát.

A British Petroleum (BP $32.78 +12.26%) hatalmasat emelkedett tegnap. A BP vezetősége jelenleg a cég történetében felmerülő legnagyobb krízishelyzet megoldásán dolgozik, a felháborodott amerikaiaktól pedig türelmet és megértést kért.

A BP árfolyama szerdán 16%-ot esett, így egy új 14 havi aljat állított fel. Az éles esés okai a mexikói öbölben történt olajszivárgás megállításának masszív költsége és a tény, hogy nem tudták időben kezelni a helyzetet.A cég értéke a felére csökkent, most 82 millárdo dollárt ér. A BP és a többi olajcég mozgása is volatilis maradhat, hiszen a befektetők nagy erőkkel próbálnak spekulálni a krízishelyzet kimenetelére és hatására.

S&P 500 (SPY)

A piac manapság elég határozatlanul mozog. Tegnap réssel nyitott felfelé irányban és végül sikerült megtartania az emelkedést és közel zárni az akkor napi csúcshoz. Ám önmagában ez még kevés. Ilyen hektikus időszakban mindig keressünk megerősítést, ha nem vagyunk biztosak. A megerősítés egy emelkedésre a 111,25 szint felett jöhetne. Ne feledjük, hogy az ár jelenleg  rövidtávon csökkenő trendben van és elég közel vagyunk az éves aljhoz, ami eddig erős támaszul szolgált.  

Az index 2.95%-ot emelkedett és 1,087 ponton zárt.
 
NASDAQ (QQQQ)

A harc a technológiai szektorban szintén folytatódik. Habár itt messzebb vagyunk az éves minimumtól. Az index a 200-as EMA felett zárt egy marubozunak mondható gyertyával, ami elég bullish. Így validálhat egy duplaaljat a chart. Itt sem ártana megerősítés az emelkedés folytatódására , ez akkor történhet ha 47 felett fog kereskedni az index.

Az index  2.77%-al  2,219 pontra emelkedett.
 
Félvezetők (SOX)

Az indexet a vevők feltornázták a 200-as EMA fölé, három intenzív csökkenési nap után. Kérdés meddig lesznek jelen. Nagy a korreláció a NASDAQ-al.

A szektor 3.80%-ot emelkedett és 345 ponton zárt.
 
Bankok ($BKX)

A bankok szektora elég nagy csökkenést produkált eddig, a tegnapi nap volt az első jelentős emelkedés napok óta. A csökkenő mozgás már több mint 61%-os korrekció, ami azt mutatja, hogy trendváltás valószínűbb mint a fölfelé irány folytatódása. Ám a globális hangulat itt is érvényesülhet. Ugyanakkor Goldman Sachs tovább folytathatja a csökkenését az elemzők szerint, ezzel lefelé húzva a szektort. 51 felett volna esély némi bullish folytatódásra.

A szektor 3.69%-ot emelkedett és 48.92 ponton zárt.

Biotechnológia ($BTK)

Ez a szektor is egy óriási korrekciót produkált, ami már nem is nevezhető korrekciónak. A 200-as EMA úgy néz ki, hogy megfogta az árat, hiszen egy marubozuval reagált a tegnapi nap folyamán. Ez jó jel lehet, ám a folytatódás a megerősítés függvénye.

A szektor  3.14%-ot emelkedett és 1,049 ponton zárt.


Dow Jones Bank chipszektor spy rali Wall Street Nasdaq BP
Kapcsolódó cikkek