Pénz- és tőkepiac

Barcza: A kormánynak már szavahihetőségi deficitje van

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők az Eurpai Uniótól kezdve a Moody’s Investors Service-ig úgy vélik, hogy a kormány legújabb, a hiánycél tartására vonatkozó bejelentése korrekt, kérdés azonban, mennyiben hat ez a pénzpiacokra.

Meglehet, hogy ez nem lesz elegendő a befeketetői aggodalom emyhítésére, mindaddig, amig Orbán Viktor miniszterelnök nem tesz konkrét lépéseket az és az IMF által a költségvetési deficitre vonatkozóan megszabott  célkitűzés megvalósitására. A magyar kormány hétfőn hagyja jóvá a terveket és azokat Orbán kedden terjeszti elő - közölte Hollik István, a kormány sajtóirodájának illetékese telefonon.

"Meglehetősen nagy változás ez egyik napról a másikra" - vélekedett Barcza György, a KBC Groep NV közgazdásza Budapesten, egy június 5-i interjúban. "Pozitív, de a helyi eszközök jegyzése vélhetően nem fog gyorsan ismét emelkedni, mert az új kormánynak most már szavahihetőségi deficitje van, amelyek leküzdése időt vesz igénybe."

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a magyar politika a múlt héten felkavarta a globális piacokat, amikor a mindössze egyhetes Orbán-kormány tisztségviselői az országot Görögországhoz hasonlitották, miközben azt állították, hogy az előző kormány hazudott a közpénzeket illetően. A megjegyzéseket aztán a média szétkürtölte az egész világon, tápot adva az aggodalmaknak, miszerint Európa szuverén adósságválsága terjedőben van. Mindennek hatásáraa forint jegyzése két nap alatt 4,8 százalékkal csökkent és az euró jegyzését is négyéves mélypontra taszította.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója kijelentette, "meglepték" őt az Orbán kormány múlt heti megjegyzései. Oli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa pedig ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Magyarország "jelentős előrehaladást" ért el, a fizetésképtelenségre vonatkozó utalások "félrevezetőek". "Magyarország nem Göröország" - hangoztatta Kristin Lindow, a Moody’s Investors Service alelnöke egy június 4-i Londonból telefonon adott interjúban. "Magyarország jó úton van abban az irányban, hogy azt tegye, amit tennie kell, amikor bajban van."

"A kritikus kérdés itt az, hogy bármi történik Magyarországon vagy bármely kis országban, ez drákói reagálást válthat ki a pénzpiacok részéről" - hangoztatta Domenico Lombardi, az Oxfordi Gazdaságpolitikai Intézet elnöke.  "A piacok azt vizsgálják, van-e bármilyen olyan, a gyengeségre utaló jel, ami igazolja, hogy nem lehet bízni Európa intézményi erejében."

forint Moody's oli rehn Magyarország Barcza György Görögország euró Strauss-Kahn
Kapcsolódó cikkek