Pénz- és tőkepiac

Szökési rést rajzoltak a medvék

A keddi kereskedés elején a részvények élesen esni kezdtek a kínai vezető indikátorok meglepő korrekciója után.

Szerző: Tradenet Global

Az április 15-én publikált „Conference Board” indikátor túl optimista volt az 1.7%-os növekedésével, melyet 0.3%-ra módosítottak. Ez az indikátor Kínában a gazdasági aktivitást jelzi előre a következő 6-9 hónapra. Az adat módosítása aggodalmat kelthet, hogy Kína recesszióba zuhan.

A shanghai 4.5%-ot zuhant. Az Egyesült Államokban eközben a fogyasztói bizalom 52.9 pontra esett, a 62 pontos várakozásokkal ellentétben. Ennek hatására a Nasdaq 4%-ot zuhant, a Vix „félelem”-index pedig 35 pontos rekordmagasságba emelkedett.

Úgy tűnik, a kereskedők már bepakolták az utazótáskákat és elindultak a tengerpartra. Az árfolyam hétfőn oda-vissza ingadozott egy szűk sávban a fokozatosan csökkenő forgalom mellett. A tőzsde már nyári hangulatban van, az alapkezelők pedig csak kozmetikai szépítéseket végeznek a portfolióikon, mielőtt bemutatják 2010 első féléves teljesítményüket az ügyfeleknek. Abban reménykednek, hogy értékes és növekvő részvényeket mutathatnak, és ezzel lenyűgözhetik klienseiket a kimutatásokkal.

Az indexek kedden erősen hanyatlottak. Az S&P 500 index nyolc havi mélypontra zuhant, és a chip- és légikiszolgálók szektora pedig mind közül a leggyengébb volt 4.5%-nál is nagyobb esésével. Az arany-részvények helyt álltak és nulla körül tudtak maradni a viharban, az arany ára pedig unciánként 1240 dollárra emelkedett.

A Dow Jones -2.65%-kal került 9870 pontra. Az S&P500 index -3.1%-kal 1041 pontra, a NASDAQ pedig -3.85%-kal 2135 pontra került. A forgalom 1.6 milliárd volt a NYSE-n.

A technikai elemzők szerint amennyiben az S&P 500 index 1040 pont alá esne, akkor érvénybe kerül a fej és vállak (head & shoulders) alakzat, ami a lefelé trend kezdetét jelző egyik legerősebb alakzat. Bár az index még nem törte le ezt a szintet (egyetlne ponttal még fölötte van), mégis azt sugallja, hogy további esések is lehetségesek. Statisztikailag a fej és vállak alakzata alacsonyabb árakhoz vezet.

A minta októberben kezdődött, a bal váll akkor alakult ki, amikor a piac 1040 pontról 1150-re emelkedett januárban. Itt megállt az emelkedés, és 9%-os  korrekció következett be az előző mélyponttól. Innen a piac 1217 pontig száguldott, ami május 4-én tört meg. Így kialakult a fej alakzata. Innen a piac újra 1040-ig esett, ami újra ugródeszkaként szolgált. Ez a szint az alakzat nyakvonala. A június 21-ig tartó újbóli emelkedés pedig kirajzolta a jobb vállat is.

Kedden a piac egyetlen ponttal végzett az 1040 pontos nyakvonal alatt. Ha a minta beteljesül, az S&P500 index célára 860 pont lesz, ami 17%-os zuhanásnak felel meg.

Jövő hét forgalmasnak ígérkezik a Tradenet iskola életében, Mr. Meir Barak -a Tradenet nemzetközi iskolacsoport alapítója- újra Budapestre látogat. Az előző konferencia sikerére való tekintettel folytatódik az előadássorozat a Világgazdaság támogatásával és a mai napig kereskedő tőzsdeguru újabb tippeket és trükköket oszt majd meg az érdeklődőkkel arról, hogyan is lehet sikeres kereskedővé válni a tőzsdén. További információ a lehetőségről itt.

S&P 500 (SPY)

Kedden a medvék teljes körű irányítást szereztek, klasszikus szökési rést rajzolva.

Az index nem tudott gyorsan a 110 pontos szint fölé kerülni és megtörni a lefelé tartó trendet. Ez azt jelenti, hogy a következő esés akár az éves mélypontig is elmehet, és kirajzolja a „fej és vállak” alakzatot (head & shoulders) a napi grafikonon, 104.50-es nyakvonallal. A technikai elemzés a célárat 86 pontban határozza meg.

Az index 3.1% mozgással zárt 1041 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq továbbra is követi az Apple részvényt, és ahogy a cég 4.5%-ot leértékelődött, az index is követte. A technológiai szektor hanyatlott legélesebben a vezető indexek közül, ezzel megtörtént az idei első igazán látványos letörése az EMA200 alá.

Az index 3.85% mozgással zárt 2135 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A tegnapelőtti kalapács gyertyaalakzat csak egy napig működött. A szektor kedden nyitástól zárásig folyamatosan esett, és az EMA200 alá került. Míg a többi szektor az éves mélypontjait nyaldossa, addig a chipszektor még 10%-nyira van attól.

A szektor 4.64% szakadással 337.67 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor továbbra is a múlt hétfői hullócsillag gyertya hatása alatt van, amit a piac az 50 napos mozgóátlagon rajzolt 50 pontnál. A Tradenet kereskedői már ott megnyitották short pozíciójukat, ami azóta 8%-ot profitált. Az ágazat a 200 napos EMA alá került.

Az index 4.43% mozgással 46.84 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia szektor lemaradt a piactól. Még mindig igaz azonban, hogy az év elej óta ez az egyik legerősebb szektor és még mindig pozitív a hozama, továbbá még nem törte le a bika- és medve „országot” elválasztó EMA200-at.

A következő támasz az 1000 pontos lélektani szint.

A szektor 3.5% mozgással 1037 ponton zárt.

S&P500 Dow Jones technikai elemző Meir Barak spy konferencia Nasdaq árfolyam
Kapcsolódó cikkek