Pénz- és tőkepiac

A tőzsde és a pszichológia

Sokak számára újdonságként hathat az a tény, hogy a tőzsde nem csupán a pénzről és a számokról szól. Sőt… Mi is uralja leginkább ezt a világot?

A félelem, a kapzsiság és a tömegpszichológia. A kereskedők 95%-a az előbb említett tulajdonságokból következő mentális buktatók miatt nem tud konzisztens profitot elérni. A sikeres kereskedő fegyvertára 80%-ban a helyes mentális és pszichológiai felkészültségből áll, amely magában foglalja mind az egyéni önfegyelmet, mind a tömeg pszichológia ismeretét.

Engedjék meg, hogy a következő sorokban Meir Barak - a Tradenet iskola alapítója és vezető elemzője - egyik írásából idézzek: „Manapság már elismertté vált az a felfedezés, hogy a piac viselkedésében nem csak a közgazdasági és fundamentális adatok, hanem a pszichológia világa és elvei is közrejátszanak. Mára egy olyan korba léptünk, melyben a pszichológusok fontos szerepet töltenek be. Ma már a fundamentális elveknek és az egyetemes logikának ellent mondva tudjuk, hogy a piacot élő, hús vér emberek mozgatják és kontrollálják. Emberek… érzelmekkel, félelmekkel és vágyakkal telve.  Emberek… akiknek a viselkedése előre jelezhető. Ha szert teszünk arra a képességre, melynek segítségével ki tudjuk következtetni, hogy az emberek hogyan viselkednek pszichológiai oldalról nézve, az ahhoz vezet, hogy magát a piaci mozgásokat is képesek leszünk kiszámítani és ez a fordulat hozza meg számunkra a pénzügyi sikert. „

Vajon mely viselkedési módok jellemzik az embereket? Ezt a következő idézet tökéletesen összefoglalja:

Viselkedési modellek
Mivel hús és vér emberekkel van dolgunk, tudatában kell lennünk azoknak az alap viselkedési modelleknek, melyek az embereket irányítják. Most csak egy pár modellt szeretnék megemlíteni:

1. Az esélyek latolgatása: néha hajlamosak vagyunk objektív látásmódunkat elfelejteni és inkább aszerint hozunk döntést, hogy mekkora esélyünk van a sikerre vagy a kudarcra.

2. A konzervatív: Az új információk gyors birtokba jutása ellenére nagyon lassan hozzuk döntéseinket.

3. Az önbecsülést segítő téves elfogultság: erről a viselkedésformáról akkor beszélünk, amikor sikereinket saját cselekedeteinknek tulajdonítjuk, viszont kudarcainkért mindig külső tényezőket illetve más személyeket teszünk felelőssé.

4. Túlzott önbizalom: Az ember hajlamos saját képességeit túlbecsülni. Az előnytelen tulajdonságainkról való tudomásul vétel és a hibáinkból való tanulás segítségével megérthetjük, hogy miért is történnek olyan esetek az életünkben, amikor teljesen elfeledkezünk a józanész használatáról, és ez megtanít óvatosnak lenni. Más szavakkal: amikor a nap beragyogja a Wall Street-et – vedd elő az esernyődet.”

A Tradenet abban is különbözik más tőzsdei kereskedést oktató iskoláktól, hogy minden oktató tisztában van ezekkel a tényekkel és buktatókkal, így tanfolyamaik során nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók pszichológiai felkészítésére. Az itt tanuló diákok többek között megtanulják, hogyan álljanak ellen a kapzsiságnak és a félelemnek azért, hogy megtartsák objektív látásmódjukat egy már úgynevezett „éles” pénzzel való kereskedés alakalmával is. Ehhez nyújt további és elengedhetetlen segítséget az online kereskedői szoba használata, ahol a tanulók gyakorlatban is elsajátíthatják, hogyan maradjanak objektívek és hogyan akadályozzák meg, hogy érzelmeink átvegyék az uralmat egy-egy kereskedés alatt. A Tradenet iskola egyik alapgondolata, hogy kizárólag ezen tulajdonságok fejlesztésével lesz képes egy kereskedő hosszú távon sikert elérni.

Elakadunk, megbotlunk, várakozunk és találkozunk valakivel aki segíthet nekünk talpra állni, vagy megyünk tovább a ''jónak vélt'', de hibás úton. Minden kereskedő életében eljön az a pillanat, amikor egy nála tapasztaltabbtól várja az útmutatást, hogyan és merre tovább. Ön abban a szerencsés helyzetben van, hogy most személyesen is találkozhat egy guruval, a wall street gurujával, Meir Barakkal.

Meir Barak, most Budapestre érkezik és július 8-án a Hilton Westendben tart ismét előadást a sikeres kereskedővé válás lépéseiről, és osztja meg közönségével több mint egy évtizedes tapasztalatait és hosszú évek alatt szerzett tudását.

Mr. Meir Barak: “Tippek és Trükkök: Hogyan váljunk sikeres kereskedővé a Tőzsdén?” című Konferencia
(Az előadás magyar felirattal lesz)

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
Helyszín és időpont:
2010. július 8. 18.00-21.00
Hilton Budapest Westend, Váci út 1-3., 1062 Budapest
Jegy ára: 3,000 Ft
Regisztráció, további információk:
http://landingpage.tradenet.hu/konferencia

profit Meir Barak tőzsde konferencia tradenet
Kapcsolódó cikkek