Pénz- és tőkepiac

Az arany kissé drágább, de…

Az arany ára pénteken unciánként 1200 dollár közelébe küzdötte fel magát, mivel a tőzsdei vásárlások segítettek ellensúlyozni a spekulánsok részéről jelentkező eladásokat, akik pénzük egy részét részvényekbe helyezték át a gazdasági élénkülésbe vetett reményük hatására.

Kereskedők szerint ékszerészek és egyéb, tényleges fizikai vevők vásároltak aranyat szerte Ázsiában, szilárd szinten tartva a rúdarany árát. Az azonnali arany ára unciánként 1,12 dollárral 1197,60 dollárra nőtt, ami azonban messze elmarad a június végén jegyzett 1 264 dolláros csúcstól, amelyet az amerikai gazdaság lassulása és az európai adósságválság elterjedésével kapcsolatos félelem segített elő. Az amerikai határidős arany ára augusztusi szállításra 2,2 dollárral, 1198,3 dollárra nőtt. 

A szingapúri Phillip Futures elemzője, Ong Yi Ling a Reutersnek úgy nyilatkozott : jelenleg bizonytalanság uralkodik a piacon, és sok befektetők várja, hogy az ár 1 200 dollár csökkenjen. Ugyanakkor a nemesfém magasabb árát biztosíthatja, hogy a szakértő szerint egyelőre a piac várja a gazdasági élénküléssel kapcsolatos híreket, mert még mindig nem látja bizonyítottnak a lezárulását.

Mark Pervan, az ANZ Melbourne-i árupiaci elemzője úgy látja, az 1 170 dolláros szint jelentheti a következő támaszt, ez a piac továbbra is sérülékeny, így a profitrealizálás erős hatással lehet az árfolyamra. A szakember úgy véli, ha a nemesfém áttöri a fenti ellenállási szintet, akkor további gyors esés követkehet be, 1 130 dollárig.

arany aranyár ellenállási szint támasz recesszió árfolyam
Kapcsolódó cikkek