Pénz- és tőkepiac

Bankbetét vagy nyugdíjkassza - Melyik éri meg jobban?

A második negyedévben véget ért a magán-nyugdíjpénztári portfóliók szárnyalása. Hosszabb távon ugyanakkor jobban teljesítenek a kasszák a bankbetéteknél.

A megelőző négy negyedév során rekordösszeget, több mint 620 milliárd forintnyi nyereséget könyvelhettek el a kasszák a befektetéseiken, a legutolsó három hónap azonban a legtöbb alapnál már enyhe visszaesést hozott – ez derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett árfolyamadatokból.

Március 31. és június 25. között a 19 klasszikus nyugdíjalap közül nyolcnak, a kiegyensúlyozott portfóliók közül kettőnek, a növekedésiek közül pedig csak háromnak nőtt az árfolyama. Ebben minden bizonnyal közrejátszott, hogy a vizsgált időszakban sem a részvény-, sem az állampapírpiac nem teljesített túl jól.

A nyugdíjalapok teljesítményéről friss adatok itt

A hazai hosszú lejáratú állampapírok árfolyamát követő MAX index 1,9 százalékot esett, a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX pedig 14 százalékot süllyedt ez idő alatt. A vagyonkezelők egyébként ehhez képest jól dolgoztak, a portfóliók java része ugyanis mindkét mutatónál jobb eredményt produkált.

A legkisebb átlagos árfolyamveszteség a legkevesebb kockázatos eszközt tartalmazó klasszikus alapokon volt, ezek 0,2 százalékot estek a vizsgált időszakban. A kasszák közül meglepően jól teljesített az Életút alapja, 1,25 százalékot szedett magára, miközben a legnagyobb veszteséget elérő Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztára (VIT) 1,66 százalékot bukott.

A kiegyensúlyozott és a növekedési alapoknál is az Életút portfóliói vitték el a pálmát 1,13, illetve 1,3 százalékos hozamukkal. A közepesen kockázatos alapoknál az említett kaszszán kívül egyedül az Évgyűrűk ért el még minimális pozitív hozamot, miközben a legrosszabbul teljesítő pénztárak, a Honvéd, az Erste és az Aegon 2 százaléknál is többet veszítettek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

nyugdíjkassza VIT PSZÁF Erste Vagyonkezelő honvéd nyereség MAX nyugdíjpénztár befektetés nyugdíjalap Aegon állampapír árfolyam
Kapcsolódó cikkek