Pénz- és tőkepiac

Generali: Nem sok jóra számíthatunk

A világ részvény- és kötvénypiacainak mozgását az idei harmadik negyedévben is elsősorban az Európa adósságválságával kapcsolatos fejlemények befolyásolják majd, és bár a következő három hónapban nyugodtabb periódus jöhet a tőzsdéken, egy újabb emelkedő trend kibontakozása nem valószínű.

Az állami megszorító intézkedések várható negatív hatásai és az optimista vállalati profitnövekedési kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt alapvetően oldalazó árfolyam-mozgásokra számíthatunk a következő negyedévben, alacsonyabb forgalom mellett.

„Jelentősebb tőzsdei emelkedésre csak az év negyedik negyedévében van esély: ekkor a vezető tőzsdeindexek vonatkozásában akár 10 százalékos növekedésre is számíthatunk” - írja legfrissebb elemzésében Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója. Pillár Zsolt az idei év második felében a június végéig közel 20 százalékos vagyonnövekedést felmutató abszolút hozamú befektetési alapok iránti kereslet további erősödésére számít.

A befektetési alapok rangsorait itt találja

 „A tőkepiacokon azért sem valószínű egy túlságosan attraktív trend kialakulása a következő időszakban, mert az amerikai és az európai makrogazdasági mutatókban a korábbi várakozásokhoz képest lényegesen javuló trend már nem alakulhat ki, sőt, ezek esetében is inkább csak stagnálást vagy gyengülést várhatunk.

Ráadásul a vállalati profitnövekedés vonatkozásában is dinamikus, a következő két évre átlagosan mintegy 20 százalékos növekedést áraztak be a piacok, s nem valószínű, hogy a vállalatok e tekintetben további pozitív előrejelzéseket tesznek közzé. Éppen ellenkezőleg: a következő időszakban számíthatunk a Nokia közelmúltbéli bejelentéséhez – miszerint a cég jelentősen csökkentette árbevétel-várakozását – hasonló hírekre, amelyek növelhetik a bizonytalanságot a részvénypiacokon” - figyelmeztet Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

A globális részvénypiacok tekintetében a Generali Alapkezelő csak az idei év negyedik negyedévében vár némi növekedést. „Legfeljebb 10 százalékos emelkedést tartunk valószínűnek az idei év végéig, amennyiben a második és harmadik negyedéves vállalati eredmények alátámasztják a korábbi igen optimista várakozásokat” - fejti ki Pillár Zsolt.

„Az év második felében az alacsony betéti kamatok, a tőkepiacok várható ingadozása és az attraktív visszatekintő hozamok miatt, ismét előtérbe kerülnek majd az abszolút hozamos befektetési alapok, amelyek kihasználják mind az emelkedő, mind a csökkenő tőkepiaci trendeket, s folyamatosan pozitív hozamokra és kiegyensúlyozott teljesítmény elérésére törekszenek. 

tőzsdeindex negyedév profit pillár tőkepiac részvénypiac Generali Alapkezelő árfolyam
Kapcsolódó cikkek