Pénz- és tőkepiac

Érdemes a jenre fogadni

A jen közel hétheti csúcsot ért el az euróval szemben, a japán értékpapírok jegyzése pedig csökkent a gazdasági élénkülés lassulásával kapcsolatos hírek hatására.

Tokióban az eurót 108,56 jennel jegyezték a New Yorkban augusztus 20-án jegyzett 108,83 jennel szemben. Az Európai Központi Bank illetékesének megjegyzései arra késztetik a piacot, hogy ismét Európa gazdasági problémáira fókuszáljon - jelentette ki Yoshinori Nagano, a tokiói Daiwa Asset Management Co. szenior stratégája a Bloombergnek nyilatkozva. "A gazdasági élénküléssel kapcsolatos bizonytalanság a piacot óvatossá teszi a kockázatvállalással kapcsolatban" – vélekedett a szakértő.

Ezzel párhuzamosan az európai piacokon érintett japán gyártók részvényeinek árfolyama esett. A világ első számú fényképezőgép-gyártója, a Canon 2,1 százalékot veszített értékéből. A Sharp, amelynek legnagyobb piaca Európa, 2,7 százalékos mínuszt könyvelt el, a bevételének 84 százalékát külföldről szerző Honda pedig 1,1 százalékot esett a tokiói értéktőzsdén.

A Bloomberg adatai szerint a japán júliusban 21,8 százalékot emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az exportőröknek komoly gondot okoz a deviza erősödése, hiszen a külpiacokon szerzett jövedelmeket így jelentős árfolyamveszteséggel könyvelhetik el Japánban. A japán jegybank vezetője, Masaaki Shirakawa és Naoto Kan miniszterelnök a The Wall Street Journal értesülései szerint jelenleg csak telefonon tárgyalnak a deviza árfolyamáról, ezért a piac úgy véli, a nemzeti bank egy ideig nem avatkozik be közvetlenül a jen erősödésének megfékezése érdekében.

A közelmúltban az európai, valamint az amerikai gazdaságról érkező negatív hírek az elemzők szerint a menedéknek számító eszközök erősödéséhez vezethetnek. Ennek jeleként már emelkedett az olaj, és az arany ára, és – mint látható – a jen is emelkedő pályán van.

 

miniszterelnök deviza Honda jen canon Sharp árfolyam jegybank
Kapcsolódó cikkek