Pénz- és tőkepiac

A piac továbbra sem számít kamatváltozásra

Az elemzők továbbra sem várják a jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat változását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői kamatdöntő ülésétől, előrejelzésük szerint az első kamatemelésre a jövő év közepén kerülhet sor.

A Reuters által a napokban megkérdezett 27 elemző egybehangzó véleménye, hogy az MNB hétfőn nem változtat a május óta érvényes 5,25 százalékos alapkamaton.

Decemberre 26 elemző közül ketten már kamatemelést várnak, a többiek szerint idén még marad az 5,25 százalékos irányadó ráta, ugyanakkor két válaszadó a jövő év első negyedévében még kamatcsökkentésre számít, de a döntő többség szerint a kamat már felfelé indul a jövő év közepén.

A monetáris tanács legutóbbi ülésén - ismerve a jegybanki stáb új inflációs jelentését, amely szerint az idei átlagos 4,7 százalék, a jövő évi 3,5, a 2012. évi 3,4 százalék lesz - megoszlott a tagok véleménye: négyen az 5,25 százalékos alapkamat tartására, ketten, köztük a jegybank elnöke 0,25 százalékos emelésre, egy tag pedig 0,25 százalékos kamatcsökkentésre szavazott.

Augusztusban a KSH 3,7 százalékos 12 havi inflációt mért, 2010 első nyolc hónapjában átlagosan 5,2 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A forint árfolyama kissé erősödött a monetáris tanács augusztusi döntéséhez képest: augusztus 23-án reggel egy euróért 279,3 forintot kellett adni a bankközi piacon, most péntek délután az árfolyam 277,8 forint volt.

 

MNB alapkamat reuters elemzés kamatvágás
Kapcsolódó cikkek