Pénz- és tőkepiac

Az árvizek, földcsuszamlások és viharok kezelésére már nem megfelelő a hazai rendszer

Nem megfelelő a természeti katasztrófák kezelése hazánkban – hangzott el a Siófokon tartott VII. Biztosításszakmai Konferencián. Az országban egyre nagyobb károkat okozó árvizek, földcsuszamlások és viharok elleni hatékony védekezéshez már nem elég az utólagos kompenzáción alapuló hazai szisztéma.

Egy kármegelőzésen és kockázatcsökkentésen nyugvó, átfogó kockázatkezelési rendszer szükséges, mely a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az állam és a biztosítási szektor közötti szoros együttműködésen túl magában foglalja a kármegelőzést, a törvényi és jogi szabályozást, a biztosítást és a finanszírozást is.

Hazánkban a természeti katasztrófákhoz és károkhoz tartozó alapvető információk összegyűjtése és elérése is gondot okoz. Amíg nincs arról összesítés, hogy a kormányzati szervek, különböző alapok, alapítványok és biztosítók mennyit és mire költenek a katasztrófák kapcsán, amíg a különböző kutatóintézetek és biztosítók által kezelt adatokat és statisztikákat nem összesítik, nem lehet kiszámítható és működő kockázatkezelési rendszert létrehozni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kárelhárítás katasztrófák árvíz biztosítás
Kapcsolódó cikkek