Pénz- és tőkepiac

Cashline: Ereszt a frank-lufi, nem lesz krach a piacon

220 volt - nagy a feszültség a devizapiacokon, a forint ugyanis új történelmi mélypontra került a svájci frankkal szemben (a hajnali órákban 223 felett is járt a kurzus) – kezdi elemzését a Cashline.

Az árfolyam alakulásában döntő szerepe van az euró/frank keresztárfolyam mozgásának, ahol szintén eddig még nem látott szintekre erősödött a svájci frank. A mögöttes sztori vélhetően a svájci gazdaságba vetett hit lehet, amely az elmúlt években rendre előtérbe került, amennyiben negatívba váltott a piaci hangulat.

Az alpesi ország elmúlt 1-2 évben közzétett makroadatai relatíve erősebbnek bizonyultak európai szomszédjainál, ez is hozzájárulhatott a svájci frankban kibontakozó befektetési piramisjátékhoz. A bankszektor és a hitelfelvevők szempontjából kedvezőtlen momentum az erős svájci frank, azonban a kérdés inkább az, hogy stabilizálódik-e ezen szintek közelében (vagy ezek alatt) a kurzus vagy pedig további gyengülés körvonalazódik az árfolyamban.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

E tekintetben a mérvadó az euró/frank kurzus lesz véleményünk szerint, amennyiben ez a lufi ereszteni kezd és nem következik be krach a világpiacokon, akkor a frank/forint árfolyam is lejjebb kerülhet majd.

A svájci frank kedden sorozatosan döntötte az árfolyamrekordokat az euróval szemben, de a forinttal szemben is kedden. Az euró 1,2854 svájci frankos jegyzésen érte el valaha legalacsonyabb svájci frank árfolyamát, a forint pedig 223,11 forintos svájci frank jegyzésig is gyengült kedden késő délután.

Devizapiaci kereskedők véleménye szerint a forint gyengülése nemzetközi piaci hatásoknak tudható be, de az IMF-hitelkeret körül kialakult nézeteltérések miatt térségbeli devizatársainál sokkal érzékenyebben reagál a negatív hatásokra. A nemzetközi piacokon kedden erőt vett negatív fordulat devizapiaci hatását csak fokozta a svájci frank lendületes erősödése az euróval szemben.

cashline forint IMF kurzus devizakereskedő devizapiac svájci frank euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek