Pénz- és tőkepiac

Elemzők: Az MNB egyhamar nem fog kamatot emelni

Nem várnak kamatmódosítást az MNB hétfői monetáris tanácsi ülésétől londoni felzárkózó piaci elemzők, akik közül többen azt sem zárják ki, hogy a magyar jegybank akár 2012-ig a jelenlegi, 5,25 százalékos mélységi rekordon tartja irányadó kamatát.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni felzárkózó piaci szakértői pénteki előrejelzésükben úgy vélekedtek, hogy a 3 százalékos jegybanki célt továbbra is meghaladó éves inflációs ütem nem támasztana alá kamatcsökkentést. A magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) "folyamatosan magas" árazása, valamint a forint árfolyam-volatilitása miatt egyes monetáris tanácsi tagok már fontolóra vették a kamatemelést, ám "ők még mindig kisebbségben vannak".

A Goldman Sachs londoni elemzői mindent egybevetve úgy vélekedtek pénteken, hogy a magyar jegybanki alapkamatot 2011 közepéig nem kell módosítani. Nem zárták ki ugyanakkor a kamatemelést arra az esetre, ha a forint ismét jelentősebb gyengülésnek indulna, és a jegybanknak ezt nem sikerülne intervencióval megállítania.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemző és befektetési részlegének szakértői pénteken szintén azt jósolták, hogy az MNB hétfőn nem mozdítja el jelenlegi szintjéről alapkamatát. Jóllehet az előző, augusztusi monetáris tanácsi ülésen "szóba került" a kamatemelés, az utóbbi időszak "biztatóbb" kormányzati nyilatkozatai - köztük a kötelezettségvállalás a 3 százalékos jövő évi GDP-arányos államháztartási hiánycél tartására -, valamint a kedvezőbb globális piaci hangulat azonban hozzájárult a forint stabilizálódásához.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: mindez megerősítette azt a várakozásukat, hogy az MNB-alapkamat az idén már nem változik, és a magyar jegybank csak 2011 második felében kezd szigorításba. A ház 2011 decemberére 5,75 százalékig emelkedő MNB-kamatszintet jósol.

    A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző és előrejelző ház szakértői szerint azonban a magyar makrokörnyezet inkább kamatcsökkentést indokolna. A második negyedévi GDP-adatok azt mutatják, hogy a kibocsátás - negyedéves alapon - stagnált, annak ellenére, hogy a fő euróövezeti exportpiacokon, különösen Németországban ugyanezen idő alatt erőteljes fellendülést mértek. Mindemellett az inflációs nyomás sem jelentős, és mivel a belső kereslet továbbra is "végletesen nyomott", az valószínűleg ezután sem okoz "komoly fejfájást" a döntéshozóknak - fogalmaztak a Capital Economics londoni elemzői.

    A ház szerint kamatemelésre a következő hónapokban akkor kerülhet sor, ha arra a forint védelme érdekében lenne szükség. A Capital Economics szakértői azonban közölték, hogy nem ez a központi forgatókönyvük, mindenekelőtt azért nem, mert egy árfolyam-stabilizáló célú kamatemelésnek igen jelentős mértékűnek, egyszerre legalább 2,00 százalékpontnyinak kellene lennie, másrészt a magasabb kamatokkal megkísérelt korábbi valutavédő lépések "jórészt kudarcot vallottak".

    Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői kitartanak azon várakozásuk mellett, hogy a cég két évre szóló előrejelzési időszakában - vagyis akár 2012 második feléig - a jelenlegi mélységi rekordon marad az MNB alapkamata.

    A ház szakértői mindazonáltal elismerik, hogy ez a prognózis "konszenzus alatti", mivel a piac jelenleg 6,25 százalékig emelkedő magyar jegybanki kamatot áraz már a jövő év közepére.

forintárfolyam kamatemelés London goldmann sachs MNB
Kapcsolódó cikkek