Pénz- és tőkepiac

Moody’s: Akadálytalanul fognak bedőlni a pénzpiaci alapok

A Moody’s úgy látja, hogy a jövőben sem anyacégeiktől, sem külső finanszírozóiktól nem számíthatnak segítségére a veszteséggel küzdő pénzpiaci alapok, amelyek így sorra fognak elbukni.

A hitelminősítő intézet szerint a kormányzati támogatások visszavonása destabilizálja a pénzpiaci alapok 5 ezer milliárd dolláros piacát. A Moody’s adatai azt mutatják, hogy 2007 és 2009 között összesen 62 pénzpiaci alapot mentettek meg tőkeinjekcióval, ezek közül 36 az Egyesült Államokban, 26 pedig Európában tevékenykedik. A mentőakciók teljes költsége 12,1 milliárd dollárt tett ki. Ezekkel a támogatásokkal az alapok megmenekültek a veszteségektől, és ezáltal befektetőik sem szenvedtek kárt.

De a hitelminősítő mérései szerint a támogatások nem a pénzügyi válság idején kezdődtek. 1980 és 2007 között 146 alap csúszott volna mínuszba segítség nélkül. Ez pedig a Financial Times szerint azt jelenti, hogy az ultrakonzervatívnak tekinthető pénzpiaci alapok még normális gazdasági körülmények között is érzékenyek lehetnek.

A Moody’s úgy látja, hogy ezeknek az alapoknak a finanszírozhatósága közép-, és hosszútávon veszélybe kerül, ha ugyanis a mostanihoz hasonló válság következik be, nagy az esély arra, hogy az anyacégek, illetve támogatók egy emberként hátrálnak ki az alapok mögül.

Ez egybecseng más szakértők véleményével, Michael Meadows, a MyTreasury kereskedési platform vezérigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott: sem az alapok, sem az anyacégeik nem hajlandóak többé a kockázatok viselésére.

pénzpiaci alap Moody's finanszírozás válság
Kapcsolódó cikkek