Pénz- és tőkepiac

Történelmi csúcson a svájci frank

A svájci frank soha nem látott, erős szintre emelkedett a dollárral szemben.

Egy dollár ma délelőtt mindössze 0,9735 svájci frankot ért ma Londonban, ezzel történelmi csúcsot döntött az alpesi deviza a zöldhasúval szemben. A múlt évben a dollár több alkalommal paritáson állt a frankkal szemben, illetve egy időszakban 1,15 frankot is adtak az amerikai devizáért.

A most tapasztalt relatív értéknövekedés ugyanakkor nem annyira a svájci frank erejének, mint inkább a dollár gyengélkedésének tudható be, ezt mutatja, hogy az alpesi deviza nem mutatott jelentős emelkedést például az euróval szemben. Egy svájci frankért 1,3264 eurót adtak a mai kereskedésben.

A Dollár Index ma nyolchavi mélypontra zuhant, az amerikai deviza mind a 16 mért fizetőeszközzel szemben veszített értékéből. Kiugróan erősödött a dollárral szemben a jen és a von. A deviza a közeljövőben sem fog erősödni, mivel holnap a chicagói Institute of Supply Management vélhetően közli, hogy augusztushoz képest csökkent az üzleti aktivitás az Egyesült Államokban.

Emellett a Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint szinte biztos, hogy a Fed további mennyiségi könnyítésre készül. A szkeptikusok körében csak pénznyomtatásként aposztrofált akció keretében az amerikai jegybank többek között kötvényvásárlásokkal igyekszik felpörgetni az amerikai gazdaságot.

üzleti aktivitás dollár Fed svájci frank árfolyam
Kapcsolódó cikkek