Pénz- és tőkepiac

A pénzcsapok megnyitására vár az olaj

Az olaj ára szilárdan tartotta magát hétfőn Ázsiában, miután kéthavi csúcsot érintett meg,. hordónként közel 82 dollárral.

Az amerikai nyersolaj ára novemberi szállításra 1 centtel 81,47 dollárra mérséklődött hétfőn reggel, miután megérintette a 81,87 dolláros szintet, ami a legmagasabb ár volt augusztus 6. óta. Az ICE Brent minőségű olaj ára pedig 10 centtel, 83,65 dollárra mérséklődött.

A piaci résztvevők a Reuters jelentése szerint arra várnak, hogy az amerikai gazdasági élénkülés lassú üteme olyan monetáris ösztönzést idézzen elő, amely az energiafogyasztás növelésére ösztönöz. Az olajár szempontjából fontos a deflációs félelmek eloszlatása, a piac a Fed november 2-i ülése előtt szoros figyelemmel követi majd a munkaerőpiaci adatokat – mondta Mike Wittner, a Société Générale elemzője.

Ugyanakkor a Nemzetközi Energia Ügynökség a hét végén közölte, hogy az olajárak emelésére irányuló nyomásra számít 2011 második felében, az olajkészletek várható csökkenése miatt. Az árfolyam alakulásához jelentősen hozzájárul az is, hogy a dollár a közelmúltban gyengült az euróval szemben. A zöldhasú hathavi mélypontra esett vissza az európai devizához képest pénteken, ez pedig relatíve olcsóbbá teszi az olajat az Egyesült Államokon kívüli vásárlók számára.

olajár Fed munkaerőpiac olaj nemzetközi energia ügynökség euró árfolyam elemző
Kapcsolódó cikkek