Pénz- és tőkepiac

Állami vagy magánnyugdíj? Jól teljesítettek a magánpénztárak

Ne kapkodjon senki a visszalépéssel az állami tb-rendszerbe, amíg nem tisztázták pontosan, milyen feltételekkel lehet visszatérni vagy a pénztárakban maradni – mondják a kasszák.

A gazdaságkutatók szerint tőkefedezeti pillérre szükség van, a Ratkó-unokáknak csak akkor lesz megfelelő nyugdíjuk, ha a fogyasztásról lemondva előtakarékoskodnak időskorukra.

A kasszák egyébként az idén kivétel nélkül pozitív hozamot értek el, több közülük 10 százaléknál is többet szedett magára az első kilenc hónapban.

Magánnyugdíj: tolvajlás, burkolt fenyegetés - kivárást ajánl a Stabilitás, és az Alkotmánybírósághoz, valamint a köztársasági elnökhöz fordul.

A nyugdíjhiány éves szinten a tavalyi közel 10 százaléka - olvassa el Bartók János, az Aviva Életbiztosító vezérigazgatójának véleményét is

Megverték a hozamok a betétekét

Sokan bírálták az elmúlt időszakban a magánnyugdíjpénztárakat alacsony hozamaik miatt.

A nyugdíjkasszák azonban a PSZÁF adatai szerint a 2008-as veszteségeiket tavaly ledolgozták, sőt több nyereséget értek el befektetéseiken, mint a befizetett tagdíjak összege.

Az idén sem lehet okuk panaszra a tagoknak, az 54 nyugdíjpénztári portfólió közül 48 ugyanis évesített hozamát nézve megverte a bankbetétek kamatát.

A legjobb növekedési és kiegyensúlyozott alapok hozama kilenc hónap alatt több mint 10 százalékos lett, s a klasszikus alapok között is van olyan, amelyik január és október között több mint 9 százalékot szedett magára.

Olyan nyugdíjalap pedig, amelyik az idén negatív hozamot ért volna el, nem volt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kasszák hozamok nyugdíjrendszer tb nyugdíj
Kapcsolódó cikkek