Pénz- és tőkepiac

Ismét megnyílnak a titkos arany trezorok

Az arany ára szerdán Ázsiában újabb rekordot ért el, megközelítve az 1350 dollárt. Egyre nő a fizikai kereslet a nemesfém iránt mind a bankok, mind a befektetők részéről.

A drágulás a dollár gyengesége miatt és azért következett be, mert a piac arra vár, hogy a Fed további gazdaságösztönző lépéseket jelentsen be. Az azonnali arany ára egy időben 1349,80 dollárra szökött fel, majd 1347,50 dolláros szinten állapodott meg. A nemesfém ára ez év folyamán eddig 23 százalékkal emelkedett, részint a gazdasági bizonytalanságok, részint a dollár gyengesége következtében.

Az aranypiac forgalmának mintegy 40 százalékát a befektetők bonyolítják a Die Presse információi szerint. Az Arany Világtanács (World Gold Council) szeptember végi jelentéséből kiderül, hogy megfordult a trend a jegybanki aranyeladások terén, és a harmadik negyedévben több nemzeti bank is növelte aranykészletét. Ugyanakkor a magánbefektetők kezében először van több befektetési arany, mint a világ nemzeti bankjainak együttes aranytartaléka – tájékoztat az aranypiac.hu.

A legfrissebb WGC-adatok szerint főként ázsiai országok jegybankjai növelték aranytartalékaikat a harmadik negyedév folyamán. Banglades szeptemberben 10 tonna aranyat vásárolt a Nemzetközi Valutaalap készleteiből, míg Oroszország ezzel egy időben 668,6 tonnáról 726 tonnára (+8,59 százalék) növelte aranykészletét. A június végi állapothoz képest 15,5 tonnával (+18,45 százalék) gyarapodtak a tájföldi és 11,2 tonnával (+6,8 százalék) a Fülöp-szigeteki tartalékok. Fehéroroszország 1,5 tonna aranyat vásárolt, Tádzsikisztán 1 tonnát, Dél-Afrika 0,2 tonnát, Honduras, Malawi, Mauritius és Japán pedig egyenként 0,1 tonnát. Nigéria 21,4 tonnás aranytartalékával most tűnik fel először a statisztikákban.

Ezzel párhuzamosan a bankok az aranykereskedelem mellett a nemesfém tárolásából is profitálnak. Az üzlet annyira nyereséges, hogy például a JPMorgan ismét megnyitja az 1990-es években bezárt földalatti aranybunkerét Manhattanben és egy új trezort is építtet Szingapúrban. A Financial Times információi szerint hasonló lépésekre készül a Barclays és a Deutsche Bank is.

arany aranyár Bank befektető trezor aranytartalék árfolyam
Kapcsolódó cikkek