Pénz- és tőkepiac

Különösen viselkednek a befektetők

A vártnál jobb Chicago PMI adat már a nyitáskor kifejtette hatását és új lokális csúcsra repítette az amerikai részvénypiacot csütörtökön. A kereskedés során azonban megnövekedett a volatilitás, és ez lejjebb húzva a részvényeket gyenge zárást és piros napot eredményezett.

Szerző: Tradenet Global

A jó nyitás köszönhető volt a második negyedévi végleges adatának is, mely +1.7%-os gazdasági növekedést és +2.2%-os magánfogyasztásbeli növekedést mutatott. A munkaerőpiacra is jutott a jó hírekből, mivel a múlt héten a vártnál kevesebben jelentkeztek első alkalommal munkanélküli segélyért.

A csütörtöki kereskedési nap nem tükrözte hűen a hónapban jellemző forró piaci hangulatot.  A szeptember ugyanis 70 éve a legjobb szeptemberi hónap volt, mely során a Dow Jones +7.72%-ot, az S&P 500 index +8.8%-ot, a NASDAQ pedig mindkettőt lepipálva 12%-ot száguldott.

A Dow Jones –0.66%-kal 10 788 pontra, az S&P 500 index –0.65%-kal 1141 pontra, a NASDAQ pedig –0.53%-kal 2369 pontra mérséklődött. A NYSE forgalma végre élénkebb volt, 1.28 milliárd cserélt gazdát.

Vajon az október visszariasztja a spekulánsokat? A szeptember meglepte őket, a kérdés most tehát az, hogy októberben tud-e emelkedni a piac. A befektetők többsége különös és szélsőséges pozíciókat vesz fel. Az vagy számottevően növekedni fog, vagy nem kerülhetjük el a dupla fenekű recessziót. Pillanatnyilag úgy tűnik, senki nem teszi magáévá azt a hozzáállást, mely szerint a 2011-es év csendesebb lehet.

A pénteki tőzsdenyitás előtt egy órával a személyes bevételek adata jelenik meg. 9:55-kor (New York-i idő szerint), vagyis 25 perccel a nyitás után a Fogyasztói Bizalmi Index lát napvilágot. 10 órakor az ISM menedzseri beszerzési index és az építőipari költekezések adatait ismerjük meg. Sok befektető számít arra, hogy az ISM-adat erős lesz, mivel az azt megelőző jelentés, amiből következtetni lehet erre az adatra (a Chicago-i beszerzési index) meglepően pozitív volt.

S&P 500 (SPY)

A nyitás felfelé gappel, a pozitív gazdasági adatok miatt jó hangulatban történt, és az első 20 percben új öthavi csúcsot állított fel az index, így betöltötte a május közepén történt leszakadással kinyitott rést. Az itt lévő ellenállás azonban megfogta a további emelkedést, az index délutánig gyors ütemben süllyedt. Ebédidő után történt csak némi korrekció, az index azonban így sem tudott jelentősen felemelkedni a napi mélypontról.
 
Ha a piac kitöri a 115 pontos ellenállást, a következő tesztet valószínűleg 117-118 pont körül hajtja végre, majd pedig az április csúcs 122 pontos értékénél. Bár a piac jelenleg túlvett, a medvéknek 112 pont alá kellene lenyomniuk a piacot ahhoz, hogy elég nyomás keletkezzen a piacon, ami elbizonytalanítaná a vásárlókat.

Az S&P 500 index –0.65% mozgással zárt 1141 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A szeptemberben tapasztalható majdnem folyamatos emelkedés után a NASDAQ index kissé megpihent és profitkivétbe kezdett. Tegnap az index az általános piaci hangulattal együtt mozgott, bár annál némileg erősebbnek mutatkozott.

Mostanában az index jelentősen eltávolodott a fontos mozgóátlagoktól. Ahogy ezek felé hanyatlik a szektor, a vevők megpihenhetnek, hogy majd újult erőre kaphassanak. Míg a csütörtöki mélypont 48.32-es értéke le nem törik, az általános hangulat pozitív marad.

A NASDAQ –0.53% mozgással zárt 2369 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A 200 napos exponenciális mozgóátlag ellenállásán tegnap megakadni látszott a félvezető ágazat erős száguldása. A befektetők következő célja az augusztusi 356 pontos ellenállási szint tesztelése lehet. A bikák erejének bizonyítéka az lesz, ha az indexet az EMA200 indikátor 339 pontos értéke fölött tudják stabilizálni.

A szektor –0.73% mozgással 349.24 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

Az index kivehető zuhanó trendben van, miután április végén felállította éves csúcsát. Az EMA200 indikátor 47.55-ös értékénél korrekció következhet be.

Az index +0.28% mozgással 46.2 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Az index továbbra is a július elejétől tartó emelkedő trendből profitál. A múlt héten egy szűkebb sávba szorulva érte el a sáv tetejét. Az 1171 pont fölé kitörés megnyitja az utat a következő ellenállási szint, az 1230 pont felé törekvéshez.

A szektor +0.19% mozgással 1158 ponton zárt.

Dow Jones ellenállás kitörés fogyasztói bizalmi index fogyasztás spy tradenet Nasdaq
Kapcsolódó cikkek