Pénz- és tőkepiac

A nyertesek sem örülhetnek?

Könnyen az évek óta tartó árcsökkenés végét jelentheti, ha minden olyan autós lecseréli biztosítóját az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban, aki alacsonyabb díjat talál magának.

Az autósok 90 százaléka számára elérhető 10 ezer forint feletti rekordméretű megtakarítás ugyanis újabb jelentős veszteséget okozhat a hazai biztosítóknak, ez biztosan áremeléshez vezetne a jövőben – áll a Biztosítás.hu internetes portál elemzésében. Lehet, hogy elkalkulálták magukat a biztosítók, és már-már túlságosan is alacsonyak lettek az idei kötelező díjak. Az első adatok alapján ugyanis várhatóan több mint 3 millió autós talál magának kedvezőbb díjat, ez alapjaiban változtathatja meg a kötelező biztosítási piacot. Az autósonként átlag 12 ezer forintos megtakarítás az eddig legalacsonyabbnak számító tavalyi díjszintet is tovább mérsékli, így az idén jóval az évi 20 ezer forint alá csökkenhet a kötelező átlagára.

Az első váltók közül legtöbben az Allianz, a K&H, az Astra és a Köbe ajánlatát választották, de a váltók körében népszerű biztosítóknak sem biztos, hogy érdemes ünnepelni, mivel olyan alacsony díjon szereznek most új ügyfeleket, amely könnyen veszteségessé teheti üzletágukat. Mivel az internetes alkuszok oldalain azok az évközi váltók is átléphetnek, akik 2010-ben vették autójukat, így – az előzetes várakozásokkal ellentétben – nem csökken a novemberi váltásban érintett autósok száma sem, akik közül az idén minden eddiginél kedvezőbb díjra számíthatnak a kármentes ügyfelek. „A kampányban minden bizonnyal sok cascót is lecserélnek, mivel az alkuszok együtt kínálják majd oldalaikon a kötelező- és a cascováltás lehetőségét. A cascón átlagosan megtakarítható 20-30 ezer forint miatt a két terméken együttesen megtakarítható összeg már 40 ezer forint körüli lehet” – emelte ki Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője.

Nem csak a cascót is választó ügyfelek kapnak kedvezményeket a kampányban, sok biztosító ad diszkontot az árból azoknak, akiknek kiskorú gyerekük van, kármentesek, banki átutalással egyenlítik ki a díjakat, vagy az egész évi díjat egyszerre kifizetik. Szintén számos társaság ad engedményt azoknak a klienseknek, akik elektronikus csatornákon kötik meg a szerződést, vagy vállalják, hogy ilyen csatornákon bonyolítják le az ügyintézést.

Bár az autósok zöme az idén talál a tavalyinál kedvezőbb tarifát, 50-70 ezer autósnak biztosan kedvezőtlenebb lesz a jövő évi díja – állítja a kotelezo.hu szakértői portál. Ők azok a (főként fővárosban lakó autósok), akik a kedvezőbb vidéki tarifa reményében vidéken élő családtagjaikat adták meg a jármű tulajdonosának, miközben az üzemben tartók ők maguk voltak. Mivel az idén már csak az üzemben tartó kötheti meg a kötelezőt, az autós kénytelen a saját nevére, magasabb díjkategóriában, ráadásul csupán A0-s bónuszfokozattal szerződni. Ki lehet persze játszani ezt a szabályt is. „A legjobb ilyen esetben, ha az autós fenntartja korábbi kötelező szerződését, erre az esetre ugyanis az új szabályozás nem terjed ki – javasolja Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetője. Igaz, ezzel az autós biztosan kimarad az idei, 25-30 százalékos általános díjcsökkenésből.

gépjárművek kötelező biztosítás biztosítás kgfb kampány
Kapcsolódó cikkek