Pénz- és tőkepiac

Elkerülhető-e az időskori elszegényedés? A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan

A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer - állítják a CIB Bank szakértői. A nyugdíjak reálértékének csökkenése pedig időskori elszegényedéssel fenyeget. Az egyetlen kiút ebből az öngondoskodás lehet, amelynek egyes formáit államilag is támogatják.

Jelenleg Magyarországon egy nyugdíjasra 2,5 aktív jut, de a valódi járulékfizetőket tekintve csak 1,4, mivel 1,8 millióan minimálbéren vannak.

A foglalkoztatottság is alacsony Magyarországon, az aktívak alig 57 százaléka dolgozik, miközben Csehországban 66, Ausztriában 71 százalék az arány. A Ratkó-gyerekek nyugdíjba vonulása eközben demográfiai cunamival fenyeget a jövőben.

A várható nyugdíjak összege lényegesen elmarad majd a korábbi jövedelmekétől, ezt a különbséget megtakarításokkal, öngondoskodással lehet kipótolni. A CIB erre a megtakarítási számla, a tartós befektetési számla, az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ-számla kombinációját ajánlja.

szegénység megtekarítási számla öngondoskodás nyesz CIB Bank önkéntes nyugdíjpénztár Tartós befektetési számla nyugdíjas nyugdíj
Kapcsolódó cikkek