Pénz- és tőkepiac

Kelet-Európán nyertek az osztrák bankok

Az Erste Bank után a Raiffeisen International is kedvező eredményeket közölt a harmadik negyedévről. A Die Presse összeállításából kiderül az osztrák bankok a válság előtti szintet hozhatják idén, a növekedést elsősorban a kelet-európai üzletek generálták.

Jelentős növekedést hozott az idei év az osztrák bankoknál, hétfőn a Raiffeisen Bank International (RBI), amelynek nemzetközi és a kelet-európai leányvállalatai a közlemúltban összeolvadtak, az első kilenc hónapban 783 millió eurós nettó eredményről számolt be. Egyedül a harmadik negyedévben 311 pluszt mutatott könyvelés. A fúzió miatt a tavalyi eredménnyel ugyanakkor nem lehet összehasonlítani az idei számokat, de a második negyedévhez képest 125 százalékos növekedést könyvelhetett el a csoport.

Az üzlet más pénzintézeteknél is jól alakul idén: az Erste Bank (amelynek magyarországi leányvállalata 9 százalékos - nagyjából 250 fős - létszámcsökkentést tervez még az idén – A szerk.) első három negyedévben 736,8 millió nettó eredményről számolt be a napokban, amely 2,5 százalékos emelkedés előző év ugyanazon időszakához képest. A Bank Austriánál a növekedés ennél kiemelkedőbb 22 százalékos volt, amely a könyvekben 761 millió pluszt hozott az első kilenc hónapban.

Az elemzők szerint ugyan csak három osztrák bankóriás fogja meghaladni az egymilliárd eurós adózott eredmény szintjét, mégis a 2010-es év számai már a válság előtti szintet mutatják.

A pénzintézetek eredményeit a kelet-európai piacok gyors fellendülése hozta, mondják a szakemberek. Herbert Stepic, az RBI elnöke szerint a kontinens keleti része 2011-ben is gyorsabban fog bővülni, mint Nyugat-Európa. A Raiffeisen a harmadik negyedévben, Szlovéniát és Magyarországot kivéve nyereséget termelt. Hazánkban a bankadó miatt csúszott mínuszba az eredmény, amely az RBI-elnök szerint 40 millió euróra rúg idén.

A legtöbb bank bővítést tervez a régióban: a Bank Austria idén még 100 fiókot nyit Törökországban , a Raiffeisen felvásárlással terjeszkedik, a lengyel Polbank megvételét helyezték kilátásba, amelyért akár 650 millió eurót is fizethetnek.

elbocsátás Raiffeisen Bank pénzügy Bank Austria pénzintézet gyorsjelentés Erste Bank terjeszkedés
Kapcsolódó cikkek