Pénz- és tőkepiac

A feltörekvő országok jelenthetik a jövő befektetését

A következő években Brazíliában és Oroszországban 4 százalék feletti reálnövekedés várható, így a különösen nagy devizatartalékokkal, viszonylag alacsony adósságmutatókkal és jelentős belső kereslettel rendelkező országok egyértelműen a világgazdasági kilábalás motorját jelenthetik.

A brazil és az orosz tőzsdék árazása egyaránt nagyon attraktív, előbbiek 50 százalékos, míg az orosz piacok 20 százalékos felértékelődést tartogatnak 2011-re. Jövőre folytatódhat a lendületes kibocsátási hullám a brazil tőzsdén: IPO-val kíván forrást bevonni a gyógyszertári hálózattal rendelkező Raia és a repülőtereket üzemeltető Infraero is - írja legfrissebb elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere. 

”Tíz éven belül a BRIC országok mindegyike, így Oroszország is ott lehet a világ tíz legnagyobb gazdasága között. Oroszországban az elemzői konszenzus 4 százalék feletti reálnövekedéssel számol a következő években, amelyet alapvetően csökkenő inflációs trend és javuló munkaerő-piaci helyzet támogathat. A válságkezelés során alkalmazott fiskális stimulus 2009 és 2010 során a közel 10 százalékát tette ki, amely nagyságánál fogva kimagasló. A költségvetés helyzetének konszolidálása azonban jövőre is csak fenntartásokkal kezelendő, amely hordoz magában kockázatokat - ismerteti az elemzői várakozásokat Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Brazíliában az idei kimagasló, 7 százalék körüli reál GDP növekedés egy fenntartható, 4,5 százalék körüli dinamikára csökkenhet 2011-2012 során. A hatalmas dél-amerikai ország belső fogyasztásában rejlő potenciál továbbra is vonzhatja a külföldi tőkeberuházásokat.

„A feltörekvő piacokon továbbra sem látunk feszített buborékra utaló jeleket az értékeltségi szinteket tekintve. Az azonban egyértelmű, hogy a befektetők elkezdték megkülönböztetni az eltérő növekedési kilátásokkal rendelkező piacokat, ebből pedig a feltörekvő országok tőzsdéi profitáltak” – teszi hozzá Pallag Róbert.

Miközben töretlenül bízunk a nagy népességű feltörekvő gazdaságok által kínált hosszabb távú, erős fundamentumokon alapuló befektetési sztoriban, fontos hangsúlyoznunk, hogy a rövid távú sokkokkal szemben ezen piacok sem védettek, a beáramló rekordmértékű tőke pedig óvatosságra inthet.”

A szakember úgy látja, akár 50 százalékos felértékelődés is jöhet 2011-ben a brazil részvénypiacon. A brazil Bovespa meghatározó komponensei a nyersanyagkitermelő-óriás Vale, és az integrált olaj- és gázipari vállalat, a Petrobras, emellett a meghatározó pénzügyi vállalatok indexsúlya is jelentős. A ciklikus élénkülésre és lassulásra tehát különösen érzékeny a piac, amely tükröződik az előző évek óriási árfolyam-kilengéseiben. Az eredménybecslések is érthető módon a fontos nyersanyagok áraira adott prognózisoktól függenek nagymértékben.

A brazil részvénypiac emiatt több jelentős befektetési háznál is az elsőszámú kedvencek között szerepel, a JP Morgan stratégái nagyon optimista esetben akár 50 százalékot meghaladó felértékelődést is el tudnak képzelni 2011 végéig, ugyanakkor egy esetleges negatív szcenárió bekövetkezése 15 százalékos csökkenést jelentene egyéves távon az index értékében” - hívja fel a figyelmet a portfólió menedzser.

Brazíliában folytatódhat a kibocsátási hullám, ígéretes vállalatok hajtanak végre IPO-t. Az idén jelentős lendületet vevő nyilvános tőzsdei kibocsátási hullám folytatódására számítanak az elemzők a következő időszakban is. Mindez azonban azt is jelenti, hogy a komoly kínálat miatt a befektetők lényegesen magasabb diszkontot várnak el a már tőzsdén lévő szereplőkhöz képest. Brazíliában a gyógyszertári hálózattal rendelkező Raia és a repülőtereket üzemeltető Infraero lehetnek a következő újonnan részvénypiacról forrást bevonó vállalatok, a Vale pedig decemberben megjelenhet a hongkongi tőzsdén.

Az orosz részvények árfolyama szintén nagyon vonzó lehet a befektetők számára: az előrejelzések szerint 20 százalékos növekedés is jöhet jövőre. Az orosz részvénypiac is egyértelműen energia-túlsúlyos, a hazánkban is ismert Gazprom és Lukoil mellett a színesfémek, elsődlegesen a nikkel és a palládium kitermelését végző Norilsk meghatározó, a pénzügyi szektor domináns szereplője pedig a Sberbank. A befektetői portfóliók részét képezik a hagyományosan magas osztalékot fizető távközlési társaságok, a Mobile Telesystems és a Vimpelcom, amelyek esetében jelentős, 20 százalék körüli éves eredmény-bővüléssel számol a konszenzus.

Az orosz részvények árazása a feltörekvő piacokhoz képest roppant vonzó lehet a befektetők számára: a Gazprom értékeltsége 4,5 P/E (egy részvényre jutó eredmény), szemben a domináns kínai olajvállalat, a Petrochina 10-es P/E mutatójával, a Sberbank papírjai pedig mintegy 60 százalékos diszkonttal forognak az indiai ICICI Bankhoz képest. Összességében az orosz piacon a tartósan magas (80 dollár feletti) olajár és az alacsony értékeltség kombinációja jelentene felértékelődési potenciált a következő évben, amelynek mérteke a 20 százalékot is elérheti a jegyzett elemzőházak várakozásai szerint.

A szakember hozzáteszi: „A Generali Alapkezelő új, Generali Tripla 5 nevű befektetési alapja a világ négy leggyorsabban növekvő gazdaságának számító BRIC országok tőzsdéinek ötéves teljesítményéből kínál részesedést a befektetőknek. A 2010. december 30-ig jegyezhető garantált alap az adókedvezményt kínáló tartós befektetési számla (tbsz) konstrukcióra optimalizált és 5 éves futamidejű, s a befektetett tőke megőrzése mellett 5 százalékos (EHM: 0,98 százalék) hozamvédelmet biztosít.

Raia portfólió Infraero Oroszország Brazília Vale sperbank Lukoil gyógyszeripar India Gazprom
Kapcsolódó cikkek