Pénz- és tőkepiac

A leminősítés kedvez a jenhiteleseknek

A Standard & Poor’s tegnap leminősítette Japánt, ennek hatására 2 százalékkal gyengült a japán jen a forinthoz képest. Ez kedvező változás a jenben tartozóknak, akik még a svájcifrank-alapon eladósodottaknál is rosszabb helyzetben vannak.

Jegybanki adatok alapján 2006 előtt évekig 180 és 200 forint, 2007-ben és 2008-ban 140 és 170 forint között mozgott a japán jen árfolyama. A jenhitelt felvevők addig élvezhették a kamatkülönbségből származó előnyöket, amíg 2008 októberében a kurzus hirtelen 157-ről 192 forintra emelkedett. A távol-keleti fizetőeszköz értéke azóta is folyamatosan nő a nemzetközi devizapiacokon, és az elmúlt esztendő végére 250 forintra emelkedett az értéke. Így akkor már 60-80 százalékkal volt drágább, mint 2008 nyarán.

Az OTP Banknál jenalapú termékét 2007. szeptember 3-án vezette be, 2008. október 16-ától viszont már csak privát banki ügyfelek vehettek fel ilyen hitelt, 2009. december 14-től pedig teljesen felfüggesztették ennek a terméknek a forgalmazását. Ez időszak alatt az OTP Bank több mint 18 ezer OTP-ügyfele vett fel jenalapú hitelt.

Az ingatlanfedezetű kölcsönökből több mint 1200-at végtörlesztettek, ez a jenhitelállomány csaknem 8 százalékát tette ki. Az átváltás más devizanemre eddig nem volt jellemző. Az átütemezett jenhitelek aránya a többi devizahiteléhez képest lényegesen alacsonyabb., sőt a jenalapú hitelt felvevők között kisebb arányban vannak a késedelmesen vagy egyáltalán nem fizetők, mint a svájci frankban eladósodottak között.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

frankhitel japán jen svájci frank hitel jenhitel
Kapcsolódó cikkek