Pénz- és tőkepiac

Állítsák meg a svájci frankot!

A svájci kormány szakértői a héten találkozót tartanak üzleti vezetőkkel és szakszervezeti képviselőkkel a svájci frank rekordmagas árfolyama miatt kialakult helyzet megvitatására - írja az NZZ am Sonntag hetilap.

A lap beszámolója szerint svájci szövetségi gazdasági minisztérium alá tartozó SECO gazdasági államtitkárság megbeszélésre hívta meg az üzleti élet, a bankszektor és a szakszervezetek képviselőit "a frank erősödése "következményeinek, a benne rejlő lehetőségek és kockázatok" megvitatására. A lap hozzáteszi, hogy megállapodásra konkrét intézkedésekről nem kell számítani.

A svájci frank árfolyama rekord magasságokba emelkedett az elmúlt hetekben a frank hagyományos befektetési menedék szerepe okán, az euróövezeti adósságszolgálati válság következményeitől tartó, és az amerikai gazdasági fellendülés kilátásai miatt aggódó befektetők vásárlásai miatt.

Vállalati vezetők és szakszervezeti képviselők arra kérték a svájci pénzintézeteket, hogy tartózkodjanak a frank további spekulatív erősítésétől, sőt, többen olyan hallgatólagos megállapodásra is javaslatot tettek, amire már a 70-es években is volt példa, amikor a bankok önként tartózkodtak árfolyamnövekedésre játszó üzletek kötésétől.

A szakszervezetek az árfolyam emelkedésének megfékezésére kérték fel a svájci jegybankot, mivel szerintük az több tízezer exportorientált és turisztikai munkahelyet sodor veszélybe.

A jegybank egészen 2010 júniusáig nyíltpiaci műveletekkel folyamatosan akadályozta a frank árfolyamának erősödését, nehogy az erős frank deflációs örvénybe taszítsa a svájci gazdaságot. Tartalékainak drasztikus mértékű megcsappanása, illetve a beindult gazdasági fellendülés hatására enyhülő deflációs kockázat miatt azonban felhagyott intervenciós gyakorlatával.

SECO szakszervezet svájci kormány svájci frank árfolyam jegybank
Kapcsolódó cikkek