Pénz- és tőkepiac

Hogyan spekuláljunk államcsődre a devizapiacon?

A bécsi Wifo gazdaságkutató intézet "fergeteges" világgazdasági növekedést feltételez az elkövetkező évekre a pénteken közzétett középtávú gazdasági előrejelzésében.

A világkereskedelmi forgalom 2010 és 2015 között évi 7,5 százalékkal bővül majd, az ipari termelés pedig 2012-től évi 4,5 százalékkal. Az iparosodott országok évi növekedése 2,4 százalék, az EU növekedése 2,2 százalék lehet. A legnagyobb növekedési ütemet Kína és India éri majd el évi 8,9 és 8,6 százalékkal. A többi fejlődő ország éves növekedési üteme 2015-ig 5 százalék körül lehet.

Az euróövezetben a üteme a szuverén adósságszolgálati válság rendezésére tett erőfeszítések miatt lesz alacsonyabb a nemzetközi átlagnál. "Az európai gazdaság szempontjából az adósságválság rendezése kiemelt jelentőséggel bír" - írják a Wifo intézet szakértői.

Az euró árfolyama az adósságválság rendezésére tett erőfeszítésekkel párhuzamosan 2012-ig 1,20 dollárra gyengül, majd 2015-ig ismét 1,35 dollárra erősödik, mivel az adósságszolgálati válság rendezésének euró-gyengítő hatása meghaladja majd az amerikai küladósság mértékének dollár-gyengítő hatását.

A világgazdasági helyzet a gazdasági krízist követően elsősorban az expanzív pénz- és költségvetési politikának köszönhetően javult, ez azonban az iparosodott országoknál még nem teremtette meg a fenntartható növekedés alapjait.

Nehezíti a kilábalást az euróövezeti államkötvények kamatkülönbözete, valamint az a lehetőség, hogy olyan származékos eszközökkel mint a CDS (Credit Default Swap - törlesztésbiztosítási ügylet), államcsődre lehet spekulálni a devizapiacokon. Az ilyen eszközök krízis idején magas nyereséggel kecsegtetnek, de egyúttal az egekbe hajtják fel a támadás célpontjává vált ország kötvényeinek hozamszintjét.

A politikusok igyekezete a portugál, spanyol vagy olasz kötvényhozamok további emelkedésének megakadályozására egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, mivel a pénzügyi válság ezekben az országokban valós problémákat váltott ki, illetve valós problémák létezését tárta fel, és ezáltal arra ösztönözte a devizapiaci szereplőket, hogy az államháztartás egyensúlyának további romlására spekuláljanak. Minél több támadás éri azonban az egyes európai tagállamokat, annál hatékonyabb ellenintézkedéseket léptet majd életbe az EU - mutat rá a Wifo elemzése. Az állandó kríziskezelő mechanizmus 2013-as életbe létpetésével az euró ismét erősödésnek indulhat az 1,35 dolláros árfolyam felé.

A nyersanyagárak 2010 közepe óta mintegy 25 százalékkal emelkedtek. Az olajárak 2015-ig évi 6,1 százalékkal, vagyis lényegesen nagyobb mértékben drágulnak majd a többi nyersanyag 3,7 százalékos átlagánál. Az iparcikkek áremelkedése viszont az erős verseny miatt mindössze évi 0,5 százalék lesz a Wifo előrejelzése szerint.

GDP növekedés devizapiac államcsőd Wifo euró gazdaság árfolyam
Kapcsolódó cikkek