Pénz- és tőkepiac

Kiderült, valójában mennyit ér egy euró

Az euró vásárlóértéke 22 százalékkal csökkent a közös uniós pénz 1999-es bevezetése óta - mutatta ki az Allianz.

A biztosítótársaság vizsgálatai szerint egy euró vásárlóértéke jelenleg 78 eurocent, a fizetőeszköz így a bevezetés óta 22 eurocentet veszített értékéből az euróövezeti átlagot tekintve. Az országonkénti eltérés az átlagtól jelentős, Németországban például 82 eurocentet ér egy euró, Franciaországban nagyjából 81-et, Olaszországban 76-ot, Spanyolországban pedig csupán 71 eurocent értékű árut vagy szolgáltatást lehet vásárolni egy euróból - ismertette a kutatást keddi számában a Bild című német lap.

Ugyanakkor az euró bevezetése árstabilitást eredményezett, Németországban például "az utóbbi 12 évben stabilabbak voltak az árak, mint a megelőző fél évszázadban" - mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

Németországban az euró évente 1,5 százalékot veszített értékéből, míg a korábbi pénz, a márka értéke évente átlagosan 2,6 százalékkal csökkent. Az euróövezet egészét tekintve az átlagos évente 1,97 százalék volt a közös fizetőeszköz eddigi története során, ami kedvezőbb, mint az euró bevezetése előtti 50 év adatai - hangsúlyozta az euróövezeti jegybank elnöke.

Az euró a dollárhoz képest is stabilabbnak bizonyult, az amerikai világpénz 1999 óta 25 százalékkal értéktelenedett el, egy dollárért így már csak 75 cent értékű jószághoz lehet hozzájutni. Jobban áll viszont a svájci frank, amely ugyanebben az időszakban 11 százalékot veszített a vásárlóértékéből.

Összehasonlításul kiszámítottuk a magyar inflációt is ez idő alatt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1999 óta az összesített infláció több, mint 194 százalék volt, vagyis egy akkori forint 2010 végére már csak 51 fillért ért.

dollár infláció vásárlóérték bild Allianz euró eurocent márka árfolyam
Kapcsolódó cikkek