Pénz- és tőkepiac

Spanyolország a bankok államosítására készül

A Reuters által idézett jelentések szerint a spanyol kormány azt tervezi, hogy a gyengélkedő regionális pénzintézeteket részben államosítja, ezzel próbálva támaszt nyújtani a súlyos gondokkal küzdő spanyol pénzügyi rendszernek.

Az elképzelés szerint a "cajas" néven ismert regionális bankokat először rávennék arra, hogy hagyományos pénzintézetekké alakuljanak, majd pedig minősítést kérnének rájuk, hogy ezzel próbálják meggyőzni a befektetőket arról, érdemesek a cégek az invesztícióra. Az eddig a bankokat hitelezéssel segíti FROB állami alap ezután részben felvásárolná azokat a bankokat, amelyek a piacon nem találtak elegendő finanszírozót – tudósít a Reuters.

Bár egyelőre nem hivatalos közlésről van szó, a tízéves lejáratú spanyol államkötvények ára máris megugrott a hír hatására, a spanyol bankok részvényeinek árfolyam pedig november eleje óta nem látott magasságba szökött, mivel a befektetőket megnyugtatta a nagyobb átláthatósággal kecsegtető terv.

A spanyol takarékbankok feltőkésítésének költségére vonatkozó becslések rendkívüli mértékben szóródnak, az elemzők mindenestre 25-50 milliárd euróra teszik a költséget. Elena Salgado gazdasági miniszter viszont állítja: ennél jóval alacsonyabb költséggel megmenthetőek a pénzintézetek.

A Fitch mindenesetre úgy látja, hogy az 50-60 milliárd eurós beruházással még nettó pozitívban maradhat Spanyolország, a hitelminősítők szerint Spanyolország akkor sem szorul külső (IMF, EU) segítségre, ha emellett egyáltalán nem segítenek be a befektetők a bankmentésbe. Ez bíztató, tekintve, hogy az EU által felállított mentőalap, az EFSF a számítások szerint képtelen lenne egy spanyol mentőcsomag finanszírozására a jelenlegi terhek mellett.

államosít Takarékbank IMF spanyol Bank Spanyolország EU bankrendszer Fitch
Kapcsolódó cikkek