Pénz- és tőkepiac

Új kézben a Jógazda fiókjai

Csaknem megduplázza fiókhálózatát a Forró és Vidéke Takarékszövetkezet

A Forró és Vidéke Takarékszövetkezet kedden bérbe vette a felszámolás alatt álló Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár hat abaúji fiókját, és hétfőn átveszi 15 alkalmazottját is – tájékoztatta a Világgazdaságot Szemán Jánosné ügyvezető. A lépéssel 9-ről 15-re bővül a takarékszövetkezet fiókjainak száma.

Az ügyvezető elmondta, hogy a Jógazda 50-52 alkalmazottjából 22 jelentkezett álláspályázatukra. Felvételi meghallgatásuk egy erre a feladatra szakosodott szakértő bevonásával ma lesz, és estére kiválasztják azt a 15 főt, akit hétfőtől felvesznek. Az érintettek pénteken felmondhatnak régi munkahelyükön, szombaton képzésben vesznek részt, és hétfőn már meg is kezdik munkájukat.

Az átvett alkalmazottak egy részét a takarékszövetkezet központjában helyezik el, a többieket abban a fiókban, ahol korábban is dolgoztak. Céljuk, hogy a régi és az új munkatársak együtt tevékenykedjenek, és megtanuljanak minden szükségeset egymástól. A legtöbb fiókot ugyanakkora létszámmal indítják, mint ahánnyal korábban működött. A takarékszövetkezet később további munkatársakat is szeretne átvenni a Jógazda Takarékpénztártól, például abból a 15-16 főből, akiknek a munkájára most a felügyeleti és a felszámolóbiztosnak van szüksége a Jógazda központjában.

Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy már tegnap elkészültek azok a látványelemek, amelyeket az új fiókokba kihelyeznek és amelyek azt tükrözik, ott egy új, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséghez és az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alaphoz tartozó takarékpénztár működik. A fiókokat holnap veszik át, és azokat szeretnék majd megvásárolni a felszámolótól.

Nincs gond az oba állampapírjainak eladásával

Az állampapírpiacot nem befolyásolja érdemben, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vagyonát kezelő három szervezet 8,5 milliárd forint értékű állampapírt értékesít – közölték lapunkkal a vagyonkezelők. „Már elkezdtük előteremteni a kártalanításhoz szükséges forrásokat” – mondta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

Szerinte egy 500 millió forintos tétel eladásával is meg lehet ijeszteni a piacot, de ötmilliárdnyi állampapírt is el lehet adni szinte észrevétlenül.

Az OBA vagyona legalább 14-féle állampapírból áll, s egyik sorozatból sincs túl sok ahhoz, hogy azok folyamatos értékesítése megzavarja a piacot – tette hozzá Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Szerinte egy 500 millió forintos tétel eladásával is meg lehet ijeszteni a piacot, de ötmilliárdnyi állampapírt is el lehet adni szinte észrevétlenül.

Az OBA vagyona legalább 14-féle állampapírból áll, s egyik sorozatból sincs túl sok ahhoz, hogy azok folyamatos értékesítése megzavarja a piacot – tette hozzá Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. -->

takarékpénztár forró és vidéke csőd takarékszövetkezet jógazda
Kapcsolódó cikkek