Pénz- és tőkepiac

A szaúdiak is reformot akarnak: mi lesz az olajjal?

Hétfőn ismét 2 százalékkal emelkedtek az olajárak azon félelem hatására, hogy a közel-keleti feszültség átterjedhet más országokra is, elsősorban a vezető olajtermelő Szaúd-Arábiára. Az Északi-tengeren kitermelt Brent minőségű nyersolaj ára hordónként 114,50 dollárra emelkedett a hétfő délelőtti kereskedés elején, majd valamelyest korrigált, míg az amerikai könnyű olaj ára 99,50 dollárt ért el.

A BBC emlékeztet arra, hogy vasárnap a szaúdi értékpapírpiacon a kurzusok 5 százalékkal csökkentek, miután 119 tudományos értelmiségi, aktivista és üzletember nyílt levelet intézett a szaúdi királyhoz, reformot követelve. A levél felrótta az országban uralkodó korrupciót és a kapcsolatokon alapuló rendszert, valamint azt, hogy növekszik a szakadék a szaúdi állam és társadalom között.

Elemzők attól tartanak, hogy a királyság ugyanazzal a generációs szakadással szembesül, mint amely Egyiptomot és más országokat sújtott. A szaúdi népesség kétharmada ugyanis harminc éven aluli, és a fiatalok körében lévő háromszorosa az országos átlagnak.

A Tadawull index, amely az összes alakulását jelzi, az utóbbi két héten összesen 10 százalékkal csökkent, ami a legalacsonyabb szintnek felel meg az elmúlt hat hónapban.

Az index csökkenése arra késztetett több szaúdi befektetőt, hogy a kormány beavatkozását kérje a piac helyzetének megszilárdítására, vagy akár bezárására. Az események azért is érintik érzékenyek a kőolaj árát, mert a líbiai olajexport blokk után Szaúd-Arábia jelezte, hajlandó pótolni az így kiesett mennyiséget.

szaúdi király reform olajexportőr Szaúd-Arábia Líbia Közel-Kelet olaj
Kapcsolódó cikkek