Pénz- és tőkepiac

A világ legnagyobb tőzsdéje jöhet létre kedden

Kedden dönthet a NYSE Euronext és a Deutsche Börse igazgatótanácsa a két tőzsdeüzemeltető egyesüléséről.

Amennyiben sikeresen zárulnak az egyeztetések, a világ legnagyobb pénzügyi tőzsdéje jöhet létre, amely az Egyesült Államokban és 14 európai országban működne. Az egyesülés révén a tőzsdeüzemeltetők évi 300 millió eurót takaríthatnának meg.

A Reuters által megkérdezett forrás szerint számos kérdésben már megszületett az egyezség, így például az összevont igazgatótanács összetételéről, vagy arról, hogy az új székhelye New Yorkban és Frankfurtban lesz egyidejűleg. "Vannak azonban még nyitott kérdések, de ezeket várhatóan keddig sikerül megoldani, és aznap bejelenthetik a megállapodást" - tette hozzá.

A NYSE Euronext piaci tőkeértéke 9 milliárd dollár, ami kisebb, mint a Deutsche Börse 11 milliárd eurója (15 milliárd dollár). Az új tőzsde többségi, 59-60 százaléka a Deutsche Börse tulajdonában lesz a tervek szerint. A hét közepén egyébként a kanadai értéktőzsdét üzemeltető TMX Group és a londoni börzét működtető London Stock Exchange Group PLC is arról számolt be, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az egyesülésről.

fúzió Deutsche Börse NYSE Euronext tőzsde
Kapcsolódó cikkek